Busje ramt opzettelijk het gebouw van De Telegraaf

‘Aanslag op vrijheid van meningsuiting’ De bestuurder sloeg na de actie bij het hoofdkantoor in Amsterdam op de vlucht. De politie gaat uit van opzet. Niemand raakte gewond.

Een Volkswagen Caddy is dinsdagochtend om ongeveer vier uur het pand van De Telegraaf in Amsterdam binnengereden. De auto is daarna in brand gestoken.
Een Volkswagen Caddy is dinsdagochtend om ongeveer vier uur het pand van De Telegraaf in Amsterdam binnengereden. De auto is daarna in brand gestoken. Foto Laurens Bosch / ANP

Het hoofdkantoor van De Telegraaf is dinsdagochtend geramd met een bestelbus. De dader is om 04.00 uur het gebouw van Telegraaf Media Group op de Basisweg in Amsterdam binnengereden en heeft zijn auto daar in brand gestoken. Het gebouw raakte beschadigd, maar er is niemand gewond geraakt. De politie gaat uit van opzet, maar wil nog niets zeggen over een mogelijk motief.

De politie denkt dat er sprake is van opzet vanwege de „positie van de auto en de situatie aldaar”. De auto heeft de gevel vlak naast de hoofdingang geramd. Om die plek te bereiken, moest de auto haaks rijden op de weg die voor het gebouw ligt. Bovendien staan er zware bloembakken. Op bewakingsbeelden is te zien dat het busje de gevel twee keer ramt. Daarna stapt de bestuurder uit, steekt hij het busje in brand en rent hij naar een wachtende vluchtauto. Daar heeft het bestelbusje tussendoor moeten rijden. Volgens de krant is de auto niet door de pui heen gebroken doordat er veiligheidsglas gemonteerd was. Voor zover bekend was op het moment dat het gebouw werd geramd alleen de beveiliging aanwezig.

Tweede aanval

Afgelopen donderdag werd er in Amsterdam ook al een redactie aangevallen. Het gebouw waar onder meer Panorama wordt gemaakt, werd beschoten met een antitankwapen. Voor die aanval werd een man van 41 aangehouden. Hij is volgens de politie leider van een motorclub uit Woerden.

Een verband tussen de aanvallen op de twee redacties is nog niet gelegd, zegt de politie. Ook een link met de bedreigingen die Telegraaf-misdaadredacteuren Mick van Wely en John van den Heuvel ontvingen na publicaties over onder meer motorclubs is nog niet gevonden.

„We weten nog niet uit welke hoek het komt”, zei hoofdredacteur Paul Jansen, die samen met waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen de pers toesprak bij de plaats delict, die met hekken is afgezet. „Op de redactie is iedereen geschokt.”

Het is volgens Jansen duidelijk dat de dader het gebouw kende, want hij wist dat zijn auto precies tussen de betonnen bloembakken door zou kunnen rijden. Na de aanslag op Charlie Hebdo had De Telegraaf al veiligheidsmaatregelen genomen, vertelde Jansen. Dat zullen er meer moeten worden, zei hij. „We laten ons niet intimideren”, luidde zijn eerste reactie in de vroege ochtend.

Rond half tien in de ochtend bezocht Van Aartsen de redactie. Hij noemde het „een aanslag op de vrijheid van meningsuiting”. Dinsdagmiddag gaat hij in overleg over de gevolgen die de aanslag moet hebben voor de beveiliging van de krant. „Wellicht heeft het ook gevolgen voor andere kranten”, zegt Van Aartsen. NRC heeft contact met de politie over de veiligheidssituatie.

Premier Mark Rutte heeft de redactie van De Telegraaf sterkte gewenst. Hij sprak van „een klap in het gezicht van de vrije pers en de Nederlandse democratie”.