Auto ramt opzettelijk gebouw Telegraaf

Het hoofdkantoor werd geramd door een bestelbusje, waarna de bestuurder op de vlucht sloeg. De politie gaat uit van opzet. Niemand raakte gewond.

Foto ANP/Laurens Bosch

Het hoofdkantoor van De Telegraaf is dinsdagochtend geramd met een bestelbusje. De dader is om 04.00 uur het gebouw van TMG op de Basisweg in Amsterdam binnengereden, en heeft zijn auto daar in brand gestoken. Het gebouw raakte beschadigd, er raakte niemand gewond. De politie gaat uit van opzet, maar wil nog niets zeggen over een mogelijk motief voor de aanval. De bestuurder van het busje is gevlucht, vermoedelijk in een Audi, en wordt gezocht.

De politie denkt dat er sprake is van opzet vanwege de “positie van de auto en de situatie aldaar”. De auto heeft de gevel vlak naast de hoofdingang geramd. Om die plek te bereiken, moest de auto haaks rijden op de weg die voor het gebouw ligt. Bovendien stonden er zware bloembakken. Daar heeft het bestelbusje tussendoor moeten rijden.

Op bewakingsbeelden is te zien dat het busje de gevel twee keer ramt. Daarna stapt de bestuurder uit, steekt hij het busje in brand en rent hij naar een wachtende vluchtauto.

“Alleen als je echt wilt, kom je bij die pui”, zegt plaatsvervangend hoofdredacteur Wim Hoogland op de site van De Telegraaf. Volgens de krant was de pui beveiligd, waardoor de auto er niet doorheen brak. Voor zover bekend was op het moment dat het gebouw werd geramd alleen de beveiliging aanwezig.

Schade

De zijflanken van de Volkswagen Caddy zijn bruingeblakerd, is dinsdagochtend te zien bij het Telegraaf-kantoor. Aan het einde van de dinsdagochtend staat het witte busje nog midden in de gesneuvelde glazen pui. Vijf delen van de grote voorgevel van het gebouw zijn gebarsten – door de klap of door het vuur, een agent zag vlammen van veertien meter hoog. De witte rolgordijnen zijn aan flarden. Binnen onderzoekt de forensische recherche de sporen.

Rond half tien in de ochtend bezocht waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen de redactie. Hij noemde het “een aanslag op de vrijheid van meningsuiting”. Dinsdagmiddag gaat hij in overleg over de gevolgen die “de aanslag” moet hebben voor de beveiliging van De Telegraaf. “Wellicht heeft het ook gevolgen voor andere kranten”, zei Van Aartsen. Na overleg met onder meer de politie is niet gebleken dat voor NRC sprake is van een dreiging van een soortgelijke aanval.

“We weten nog niet uit welke hoek het komt”, zei hoofdredacteur van De Telegraaf Paul Jansen, die samen met Van Aartsen de pers toesprak bij de plek van de plaats delict, die met hekken is afgezet. “Op de redactie is iedereen geschokt.” Het is volgens Jansen duidelijk dat de dader het gebouw kende, want hij wist dat zijn Caddy precies tussen de betonnen bloembakken, die er nog ongehavend bij staan, door zou kunnen rijden. Al na de aanslag op Charlie Hebdo heeft De Telegraaf veiligheidsmaatregelen genomen, zegt Jansen. Dat zullen er meer moeten worden, zegt hij. “We laten ons niet intimideren”, luidde zijn eerste reactie in de vroege ochtend.

Tweede aanval

Afgelopen donderdag werd er in Amsterdam ook al een redactie aangevallen. Het gebouw waar onder meer Panorama wordt gemaakt, werd beschoten met een antitankwapen. Voor die aanval werd een man van 41 aangehouden. Hij is volgens de politie de leider van motorclub Caloh Wagoh uit Woerden.

Lees ook: Motorbendelid aangehouden voor afvuren antitankwapen op kantoorpand Amsterdam

Een verband tussen de aanvallen op de twee redacties is nog niet gelegd, zegt de politie. Een link met de bedreigingen die Telegraaf-misdaadredacteuren Mick van Wely en John van den Heuvel ontvingen na publicaties over onder meer motorclubs is evenmin gevonden. Over de vraag of er aanleiding is om de beveiliging bij andere redacties op te schroeven, wil de politie geen uitspraken doen.

‘Aanval op de democratie’

Premier Mark Rutte heeft contact opgenomen met Telegraaf-hoofdredacteur Jansen om hem en zijn medewerkers sterkte te wensen, meldt de krant. Rutte spreekt van “een klap in het gezicht van de vrije pers en de Nederlandse democratie”.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten is zeer bezorgd over de aanvallen van afgelopen week, zegt algemeen secretaris Thomas Bruning. Het lijkt een “aanval op de journalistiek”, zegt hij:

„Je moet je wel erg zorgen maken wat er aan de hand is. Dit moet topprioriteit hebben bij politie en justitie. Journalisten zijn onafhankelijk. Het is een aanslag op de democratie.”

Twitter avatar mickvanwely Mick van Wely Zoals onze hoofdredacteur zegt: we laten ons niet intimideren. We blijven dus gewoon schrijven. Nu extra gemotiveerd #aanslag #telegraaf