Amerikaans Hooggerechtshof staat inreisverbod toe

Het Hooggerechtshof maakt hiermee een einde aan de juridische strijd over de maatregel. De uitspraak is een overwinning voor Trump.

Het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten heeft bepaald dat het omstreden inreisverbod van president Trump kan worden gehandhaafd.
Het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten heeft bepaald dat het omstreden inreisverbod van president Trump kan worden gehandhaafd. Foto Scott Applewhite/AP

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft dinsdag bepaald dat het omstreden inreisverbod van president Donald Trump gehandhaafd mag worden. Volgens het hof heeft Trump grondwettelijk gehandeld door een inreisverbod in te stellen voor reizigers uit voornamelijk islamitische landen om de nationale veiligheid te beschermen. Dit is een belangrijke overwinning voor de Amerikaanse president, die onmiddellijk via Twitter reageerde.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump SUPREME COURT UPHOLDS TRUMP TRAVEL BAN. Wow!

Het Hooggerechtshof maakt hiermee een einde aan het juridische getouwtrek over de omstreden maatregel. Verschillende gerechtshoven hadden het inreisverbod vorig jaar aangevochten omdat het neer zou komen op een verkapt ‘moslimverbod’. Hooggerechtshof verwierp dinsdag deze kritiek en benadrukte dat de president de macht heeft om immigratie te reguleren. De conservatieve meerderheid binnen het Hooggerechtshof gaf dinsdag de doorslag: vijf rechters stemden voor, vier tegen.

Inreisverbod van kracht

Het inreisverbod is sinds december al van kracht nadat het Hooggerechtshof bepaalde dat de maatregel kon ingaan terwijl de juridische procedures over de grondwettelijkheid van de maatregel nog werden gevoerd. Het inreisverbod geldt voor reizigers uit Iran, Libië, Syrië, Jemen, Noord-Korea en Venezuela. Tsjaad werd in april van de lijst gehaald omdat het land “verbeteringen had doorgevoerd”, aldus Trump.

Trump heeft al een recordaantal rechters voorgedragen. Lees meer: Hoe Trump de rechterlijke macht naar zijn hand zet

Het huidige inreisverbod is de derde versie. In januari vorig jaar presenteerde Trump het eerste inreisverbod dat onmiddellijk op veel kritiek stuitte en voor chaos op vliegvelden zorgden. In maart kwam het Witte Huis vervolgens met een aangepaste versie die in september verliep. Vervolgens kwam de regering met de huidige versie en werden Noord-Korea en Venezuela aan de lijst toegevoegd.