Akkoord over cao

Rijksambtenaren krijgen 7 procent salaris erbij

Minister Kajsa Ollongren.
Minister Kajsa Ollongren. Foto ANP

Rijksambtenaren zien hun loon de komende anderhalf jaar met 7 procent stijgen. Dat is het resultaat van een nieuwe cao die de bonden hebben afgesproken met minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66). Hiermee komt een eind aan de moeizame onderhandelingen, die sinds eind vorig jaar liepen. Dat het juist werknemers bij de rijksoverheid de nodige moeite kostte een loonsverhoging te bedingen, was opmerkelijk. Premier Mark Rutte zei vorig jaar dat wat hem betreft de lonen omhoog konden. Werkgeversorganisatie VNO-NCW deelde dat standpunt. De leden van de vakbonden FNV, CNV, AC en CMHF moeten nog instemmen. Als zij dat doen, krijgen de 118.000 rijksambtenaren er per 1 juli 3 procent bij. Op 1 januari 2019 komt er ook nog eenmalig 450 euro bruto bij. De tweede verhoging, van 2 procent, volgt in juli 2019. Op 1 januari 2020 komt er nog 2 procent bovenop. (NRC)