Zeker 86 doden bij gevechten in Nigeria

De slachtoffers vielen bij gevechten tussen islamitische herders en christelijke boeren.

De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari heeft het geweld zondag veroordeeld.
De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari heeft het geweld zondag veroordeeld. Foto Kevin Lamarque / Reuters

Bij gevechten tussen islamitische herders en christelijke boeren in Nigeria zijn afgelopen weekend zeker 86 mensen om het leven gekomen. Dat heeft de politie zondagavond bekendgemaakt, meldt persbureau AP. De groepen hebben al jaren conflicten over land.

Het geweld vond plaats in de centraal gelegen deelstaat Plateau. Naast de tientallen doden vielen zes gewonden en werden ook zeker vijftig huizen verwoest. De gouverneur van Plateau heeft een avondklok ingesteld.

Klopjacht op aanstichters

De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari noemde de moorden “zeer bedroevend”. Hij riep op tot kalmte en zei dat de politie en het leger “alles op alles zullen zetten” om de aanvallers op te sporen. De onlusten zijn een uitdaging voor de oud-militair Buhari, die bij de verkiezingen van volgend jaar herkozen hoopt te worden.


De moslimgemeenschap woont in het noorden van Nigeria, terwijl christenen het zuiden bevolken. Zowel door klimaatverandering als de dreiging van extremisten van terreurbeweging Boko Haram in het noorden worden islamitische herders zuidwaarts gedwongen. Daar stuiten zij vaak op christelijke boeren, die vinden dat hun land bedreigd wordt door de nieuwkomers.