WK-vooruitblik, dag 14: beslissing valt voor Duitsers en Brazilianen

De veertiende speeldag op het WK, met beslissingen in de groepen E en F. Vier wedstrijden wederom: Zuid-Korea- Duitsland, Mexico – Zweden, Servië – Brazilië en Costa Rica – Zwitserland.

 • Programma

  Zuid-Korea 2 - 0 Duitsland

  • #43
  • Groep F
  • Kazan

  Mexico 0 - 3 Zweden

  • #44
  • Groep F
  • Jekaterinenburg

  Servië 0 - 2 Brazilië

  • #41
  • Groep E
  • Moskou (Spartak)

  Zwitserland 2 - 2 Costa Rica

  • #42
  • Groep E
  • Nizjni Novgorod

  Bekijk hier het hele programma WK voetbal 2018
 • Zuid-Korea - Duitsland

  De bal is rond is zo’n tergend cliché dat in het voetbal wordt gebruikt. Bedoeld wordt: alles kan gebeuren, niets is zeker, behálve dus dat de bal rond is. Overigens meestal niet perfect rond, maar dat terzijde. “The ball is round”, zo werd de Zuid-Koreaanse coach Shin Tae-yong vertaald in de aanloop naar het duel met Duitsland. Ook hij weet dat de kansen voor zijn ploeg héél klein zijn.

  Dat ze er zijn, is al een klein wonder. Twee keer verloren en tóch nog een kans hebben, het was Peru, Egypte, Marokko, Saoedi-Arabië, Polen, Panama en Costa Rica niet gegund. Maar als Zuid-Korea wint van Duitsland, met in ieder geval twee goals verschil, en Mexico wint van Zweden, dan gaat de ploeg nog door. En Duitsland is kwetsbaar, dat hebben we inmiddels gezien. Apathisch in het duel tegen Mexico, dat met 0-1 werd verloren en op achterstand tegen de Zweden, voordat Toni Kroos in de slotminuut uit een vrije trap de redder van die Mannschaft werd, de wereldkampioen van vier jaar geleden. Vooralsnog dan.

 • Mexico - Zweden

  Twee ploegen die het even niet zo hebben op de Duitsers in een belangrijk duel in de groep. Mexico omdat het nog niet door is dankzij die late goal van Kroos tegen Zweden, Zweden omdat een paar stafleden van de Duitsers dat doelpunt wel heel opzichtig in hun gezicht vierden. De FIFA is een zaak gestart naar twee van de Duitsers.

  Zweden moet winnen of het in ieder geval beter doen dan de Duitsers. Mexico heeft een puntje nodig. Mocht Zweden uitgeschakeld worden, dan is het mogelijk de laatste wedstrijd van aanvoerder Andreas Granqvist (33), oud-speler van FC Groningen.

 • Servië - Brazilië

  Spelers als Nemanja Vidic en Dejan Stankovic, wereldberoemde namen, hebben de Serviërs niet meer. De nieuwe, jonge, generatie is van onbekendere spelers als Sergej Milinkovic-Savic en Aleksandar Mitrovic. En die generatie doet het niet slecht. Na de overwinning op Costa Rica (1-0) is er ondanks het verlies in de tweede wedstrijd tegen Zwitserland (1-2) nog kans op een plek in de achtste finales. Moet het land wel winnen van Brazilië.

  Voorafgaand aan het toernooi leek die taak onmogelijk tegen een van dé WK-titelfavorieten. Alleen bleek Brazilië kwetsbaar, oogde het stroef. Het ‘swingde’ niet, want dat moet het land altijd, swingen. Duurste-speler-op-aarde Neymar scoorde tegen Costa Rica, de laatste van de twee zeer late goals, maar ook hij is nog niet in topvorm. Het gaat meer over de talloze keren dat hij naar de grond stort. Een bar in Rio de Janeiro, Sir Walter Pub, gaat nu shotjes drank uitdelen elke keer als Neymar valt.

  Lees ook: De jonkies moeten het doen voor Servië.
 • Costa Rica - Zwitserland

  Voor Costa Rica staat alleen de eer nog op het spel. Voor Zwitserland een vervolg in dit toernooi. Samen met Brazilië heeft het daarop de beste kans. Na de overwinning op Servië ging het bij de Zwitsers echter vooral over de politiek.

  Topspelers Granit Xhaka en Xherdan Shaqiri maakten beiden bij het vieren van hun goals tegen Servië een gebaar dat leek op een vogel, mogelijk een verwijzing naar de vlag van Albanië. Beide spelers hebben Kosovaars-Albanese roots en Albanië kent nog steeds spanningen met Servië over de niet-erkenning van Kosovo als onafhankelijk land. Xhaka en Shaqiri kregen van de FIFA een boete opgelegd van 10.000 Zwitserse francs (ruim 8.600 euro).

 • Tussenstand groep E
  Zwitserland 2 4 1
  Brazilië 2 4 2
  Servië 2 3 0
  Costa Rica 2 0 -3
  Tussenstand groep F
  Mexico 2 6 2
  Zweden 2 3 0
  Duitsland 2 3 0
  Zuid-Korea 2 0 -2

 • “Sport is gebaat bij langdurige rivaliteit. Zou Roger Federer nog tennissen als Rafael Nadal hem niet bleef tarten?”

  Lees de column van Emilie van Outeren: Liever rat dan geit