WK-vooruitblik, dag 13: laatste kans voor Messi en Van Marwijk

Wederom vier belangrijke wedstrijden op het WK op de dertiende speeldag: Denemarken – Frankrijk, Australië – Peru, Nigeria – Argentinië en IJsland – Kroatië.

 • Programma

  Australië 0 - 2 Peru

  • #38
  • Groep C
  • Sotsji

  Denemarken 0 - 0 Frankrijk

  • #37
  • Groep C
  • Moskou (Loezjniki)

  Nigeria - Argentinië

  • #39
  • Groep D
  • Sint-Petersburg

  IJsland - Kroatië

  • #40
  • Groep D
  • Rostov aan de Don

  Bekijk hier het hele programma WK voetbal 2018
 • Denemarken - Frankrijk

  11 juni 2002: Denemarken speelt tegen Frankrijk in groep A van het WK in Zuid-Korea en Japan. Laatste kans voor regerend wereldkampioen Frankrijk - de generatie van Zidane, Djorkaeff, Barthez, Wiltord, Vieira - om zich te plaatsen voor de achtste finales. Het had verloren van Senegal, gelijkgespeeld tegen Uruguay. Maar de Fransen gingen roemloos af tegen de Denen. Dennis Rommedahl en Jon-Dahl Tommasson, twee Denen die Nederlanders maar al te goed kennen, maakten de goals. Af door de achterdeur.

  Nu, 2018, zitten de twee landen weer bij elkaar in de WK-poule. Frankrijk, EK-finalist in 2016 en net als in 2002 één van de WK-favorieten, is al door na kleine overwinningen op Australië (2-1) en Peru (1-0). Denemarken maakt de beste kansen van de andere drie teams in de poule op de volgende ronde. De ploeg die sinds 2015 onder leiding staat van Åge Hareide, als coach nooit een stap buiten Scandinavië gezet, zou maar wat graag een herhaling van de stunt van 2002 willen. Met een ploeg die inmiddels al zeventien wedstrijden ongeslagen is. Én de huidige onofficiële wereldkampioen is.

 • Australië - Peru

  Het lot van Bert van Marwijk en zijn Australiërs ligt buiten hun handen. Maar: hij vertrouwt volledig op de Fransen tegen Denemarken. Die moeten ‘gewoon’ winnen en Australië van het al uitgeschakelde Peru en dan kan hij zich toch opmaken voor de achtste finales.

  Een kleine strijd om de Nederlandse eer is het. Het was Guus Hiddink die in 2006 met de Australiërs de groepsfase wist te overleven, de beste prestatie van het land op een WK tot nu toe; dat zal Van Marwijk wat graag evenaren. Op z’n minst.

 • Nigeria - Argentinië

  O, Argentinië. Waar die andere twee topfavorieten na een erbarmelijke eerste groepswedstrijd orde op zaken stelden, - Duitsland won (laat) van Zweden, Brazilië (eveneens laat) van Costa Rica - verloren de Argentijnen van Kroatië. Afgetekend ook - er was weinig op af te dingen. De lethargische ploeg van Jorge Sampaoli en de niet-uitblinker van dit WK, Lionel Messi, heeft plaatsing echter nog wel in eigen hand.

  Dat komt door de hulp van de tegenstander in de laatste wedstrijd, Nigeria. Dat won van IJsland met 2-0, waardoor de taak voor Argentinië niet eens héél onmogelijk is: winnen van Nigeria, dat sowieso en hopen óf op puntverlies van IJsland tegen het al geplaatste Kroatië, óf met een ruimer verschil winnen dan IJsland om het verschil in doelsaldo (IJsland: 1-3, Argentinië: 1-4) te compenseren.

 • IJsland - Kroatië

  Een klein voordeel voor IJsland: Kroatië hóéft in tegenstelling tot Nigeria niets meer, het is al door. Dan gaat het natuurlijk over sportieve plicht: Argentinië en Nigeria willen dat Kroatië wel gewoon speelt om te winnen, wel zo eerlijk. De berichten dat de Kroatische coach Zlatko Dalic mogelijk spelers rust gaat geven, hebben kritiek opgeleverd. Zo liet de Nigeriaanse aanvoerder John Obi Mikel zich al negatief uit.

  De IJslandse coach Heimir Hallgrimsson bereidde zich intussen op geheel eigen manier voor op het belangrijke duel: hij heeft zijn telefoon uitgezet om zich volledig te kunnen concentreren op de wedstrijd tegen Kroatië.

 • Tussenstand groep C
  Frankrijk 2 6 2
  Denemarken 2 4 1
  Australië 2 1 -1
  Peru 2 0 -2
  Tussenstand groep D
  Kroatië 2 6 5
  Nigeria 2 4 0
  Argentinië 2 1 -3
  IJsland 2 1 -2

 • “Ik zou het wel weten als ik Frankrijk of Brazilië was: een kleine nederlaag, snel oversteken naar de lichte helft van het schema”

  Lees de column van Arjen Fortuin: De schoonheid van het Grote Rekenen