WK voetbal dag 12: Spanje en Portugal naar tweede ronde

Uruguay gaat in poule A als groepswinnaar door en speelt zaterdag tegen Portugal, terwijl voor Rusland een duel met Spanje wacht.

 • Portugal door na gelijkspel tegen Iran

  Portugal heeft maandag op het WK in Rusland een plek in de achtste finales veiliggesteld met mager gelijkspel (1-1) tegen Iran. De Portugezen gaan als nummer twee in poule B door naar de volgende ronde. In de achtste finales moet de ploeg het zaterdag opnemen tegen Uruguay.

  Iran
  1
  Portugal
  1
  Quaresma
  45’

  Ansarifard
  93’

  De Portugezen kwamen kort voor rust op voorsprong na een prachtig doelpunt van Ricardo Quaresma. Vanaf de rand van de zestien wist de Portugees met de buitenkant van de rechtervoet de bal achter de Iraanse doelman te lobben.

  In het begin van de tweede helft kreeg Portugal de kans op de 0-2 nadat op advies van de videoscheidsrechter - niet voor het eerst dit WK - een strafschop werd toegekend. Sterspeler Cristiano Ronaldo wist het buitenkansje echter niet te benutten. Het aantal gegeven strafschoppen kwam daarmee overigens op negentien, nu al een verbetering van het toernooirecord (18) uit 1990, 1998 en 2002.

  Door de voorsprong van Portugal moest Iran nog ten minste twee keer scoren om uitzicht te houden op een plek in de volgende ronde. Naarmate de tijd verstreek en kansen uitbleven, gingen de Iranezen over de tactiek van het schoppen. Het leek behalve een hoop frustratie en gele kaarten vanwege gepraat niets op te leveren. Totdat een handsbal in het Portugese strafschopgebied een nieuwe penalty opleverde, ditmaal voor Iran. Een goede kans op de bevrijdende 2-1 voor Iran eindigde in de laatste minuut met een schot in het zijnet.

 • Spanje groepswinnaar door late goal tegen Marokko

  Spanje heeft maandag ternauwernood gelijkgespeeld tegen Marokko. Pas in de laatste minuten wist Spanje een 1-2 achterstand goed te maken. Ondanks het 2-2 gelijkspel is Spanje wel door naar de achtste finales. Daarin wacht aanstaande zondag in Moskou gastland Rusland.

  Spanje
  2
  Marokko
  2
  Boutaïb
  14’
  Isco
  19’

  En-Nesyri
  81’
  Aspas
  91’

  Marokko kwam in de veertiende minuut op voorsprong door een doelpunt van Khalid Boutaib. De speler profiteerde van een fout in de Spaanse verdediging en mocht alleen op keeper David de Gea af. Hij schoot beheerst binnen. Vijf minuten later was het alweer gelijk dankzij een mooie aanval van Spanje met Isco als eindstation.

  Marokko leek de overwinning te grijpen door een kopgoal van Youssef En-Nesyri uit een corner, tien minuten voor tijd. Pas in de 90ste minuut werd het 2-2: een doelpunt van Iago Aspas leek te worden afgekeurd, maar door een ingreep van de videoscheidsrechter telde de treffer alsnog.

 • Eindstand groep B
  Spanje 3 5 1
  Portugal 3 5 1
  Iran 3 4 0
  Marokko 3 1 -2

 • Uruguay eenvoudig langs Rusland

  In groep A heeft Uruguay de koppositie zekergesteld door te winnen van Rusland. In een vermakelijke wedstrijd werd het 3-0 voor Uruguay.

  Uruguay
  3
  Rusland
  0
  Suárez
  10’
  Cheryshev
  23’
  Smolnikov
  36’

  Cavani
  90’

  In de eerste helft namen de Uruguayanen al binnen een half uur afstand door een vrije trap van Luis Suárez en een van richting veranderd schot van Diego Laxalt. Uiteindelijk komt het doelpunt op naam van de Rus Denis Tsjerisjev, die de bal het laatst raakte. Rusland slaagde er in het stadion van Samara niet in om gevaarlijk te worden voor de goal van keeper Muslera, en ging uiteindelijk met tien man de kleedkamer in doordat Igor Smolnikov zijn tweede geel in ontvangst mocht nemen.

  Na rust was er aanzienlijk minder spektakel. Uruguay speelt de wedstrijd uit, zonder dat het Rusland echt de kans geeft om iets te forceren. In de slotfase scoort Edinson Cavani de 3-0, waarmee de eindstand is bepaald.

 • Saoedi-Arabië wint in extra tijd

  Op datzelfde moment werd in Wolgograd om des keizers baard gespeeld; Saoedi-Arabië en Egypte waren beide al uitgeschakeld na twee verliespartijen. Mo Salah, de absolute ster bij Egypte, maakte zijn naam waar en scoorde met een lob over de Saoedische doelman de 1-0.

  Saoedi-Arabië
  2
  Egypte
  1
  Salah
  22’
  Al-Faraj
  51’

  Al-Dawsari
  95’

  De andere held bij Egypte werd doelman Essam El Hadary, die met zijn 45 jaar als oudste speler op een WK ooit, een penalty stopt. Helaas voor hem en de Egyptenaren krijgen de Saoedi’s na een ingreep van de videoscheidsrechter in de blessuretijd van de eerste helft nogmaals een strafschop, die werd benut door Salman Al-Faraj.

  Na rust is Saoedi-Arabië sterker, maar lijkt de wedstrijd in een gelijkspel te zullen eindigen. Diep in de extra tijd scoort Salem Al-Dawsari de winnende voor de Saoedi’s. Een hard gelag voor Egypte, dat na 28 jaar afwezigheid op het WK alsnog puntloos naar huis gaat.

  Eindstand groep A
  Uruguay 3 6 4
  Rusland 3 9 5
  Saoedi-Arabië 3 3 -5
  Egypte 3 0 -4