Cijfers RIVM

Vaccinatiegraad zakt verder, kinderartsen maken zich in toenemende mate zorgen

Rapport RIVM Het aantal peuters dat is gevaccineerd, is vorig jaar verder gedaald. Zo blijkt uit de cijfers van het RIVM. „De groep twijfelaars groeit”.

Nog maar 90,2 procent van de tweejarigen was vorig jaar gevaccineerd tegen alle ziekten die de overheid in Nederland heeft uitgebannen, zoals mazelen, polio, tetanus en kinkhoest. Dat is 1 procentpunt, ofwel 1.720 peuters, minder dan een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het RIVM, dat het Rijksvaccinatieprogramma uitvoert.

De kinderartsen, verenigd in de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (1.250 leden), maken zich grote zorgen over deze dalende trend, die vier jaar geleden in Nederland kritiek begon te worden. Toen zakte Nederland voor het eerst onder de grens (95 procent gevaccineerde kinderen) die volgens wereldgezondheidsorganisatie WHO nodig is om groepsimmuniteit voor mazelen te garanderen. Ook voor andere ziektes geldt een ondergrens voor groepsbescherming.

Het RIVM zelf zegt in het rapport geen duidelijke oorzaak te kunnen aanwijzen voor de dalende vaccinatiegraad. De kinderartsen wel. Zij zien een groeiende groep twijfelende ouders en spreken zich nu uit om die ouders te overtuigen hun kinderen wél te laten inenten. Kinderarts Edward Nieuwenhuis, directeur van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht, zegt: „Ze worden afgeschrikt door verhalen op sociale media die niet wetenschappelijk onderbouwd zijn. Die komen van de echte anti-vaxxers, de believers, die niet met redelijke argumenten te overtuigen zijn.”

De anti-vaxxers wantrouwen de overheid, het RIVM en de vaccins die het RIVM verstrekt. Of ze geloven dat alleen God beslist of een kind ziek wordt en overleeft. Dat geldt in de Biblebelt.

Facebookpagina’s als die van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (zo’n 5.700 volgers) en de Stichting Vaccinvrij (7.700 volgers) informeren ouders over ‘vaccinatieschade’ en ‘vaccinatie-slachtoffers’.

In het nieuws pagina 4-5