Turkse oppositiekandidaat: ik accepteer de verkiezingsuitslag

Wel zijn er volgens de oppositieleider stemmen gestolen en waren de verkiezingen van het begin af aan niet eerlijk, maar de uitslag klopt.

Muharrem Ince.
Muharrem Ince. Foto Umit Bektas/Reuters

De belangrijkste oppositiekandidaat in de Turkse presidentsverkiezingen heeft zijn verlies toegegeven. Wel spreekt presidentskandidaat Muharrem Ince van oppositiepartij CHP (Republikeinse Volkspartij) van oneerlijke verkiezingen. De politicus deed zijn uitspraken tijdens een persconferentie.

Erdogan claimde al ver voor de officiële uitslag de overwinning. Lees het verslag van de verkiezingsavond van NRC-correspondent Toon Beemsterboer

De officiële uitslag van de Turkse presidentsverkiezingen komt overeen met die van de waarnemers, zegt Ince. Wel waren de verkiezingen volgens Ince van het begin af aan oneerlijk en zijn er stemmen gestolen, maar de uiteindelijke uitslag is er niet anders door. De voorzitter van de Turkse kiesraad noemde het verloop van de parlements- en presidentsverkiezingen van zondag “gezond”, meldt AP.

De zittende Turkse president Recep Tayyip Erdogan behaalde bij de verkiezingen een meerderheid van 52,6 procent van de stemmen. Ince had de steun van 30,6 procent van de stemmers. 99,91 procent van de uitgebrachte stemmen is inmiddels geteld, meldt persbureau Reuters maandag. De kiescommissie bevestigt de uitkomst van de verkiezingen op 29 juni, nadat alle klachten beoordeeld zijn.

Op zondag werd zowel het parlement als de president gekozen. Of de AK-partij (Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling) van Erdogan ook de absolute meerderheid in het parlement heeft behaald is nog niet bekend.

De CHP van Ince heeft volgens hem vijftien miljoen stemmen gehaald. Turkije heeft 59 miljoen stemgerechtigden, inclusief drie miljoen mensen die in het buitenland wonen, stelt AP. Ince zegt dat hij de komende jaren meer kiezers wil gaan werven.

Advies voor de toekomst

“Het Turkse regime is vanaf nu heel erg gevaarlijk”, zegt Ince ook. “Turkije heeft afstand genomen van democratie. Afstand genomen van het parlementaire systeem.” De oppositieleider roept Erdogan op om geen leider van één partij te zijn, maar “van iedereen”, bericht persbureau AP.

Lees ook de reportage van vlak voor de verkiezingen Verraad uw buurman, hij is een verrader

Ince’ retoriek op maandag verschilt van zijn uitingen een dag eerder, tijdens de verkiezingen. Ince maakte zich zondag nog op voor een strijd om de uitslag en bivakkeerde voor het kantoor van de kiescommissie in Ankara.

Eerste reacties

De Russische president Vladimir Poetin was één van de eerste staatsleiders die Erdogan met zijn overwinning feliciteerde. In een telegram schreef Poetin dat de uitslag van de verkiezingen een bevestiging is van Erdogans “politieke autoriteit en de brede steun voor zijn leiderschap”, volgens AP. De president van Kosovo Hashim Thaci zei uit te zien naar “voortzetting van de goede samenwerking”.