Opinie

Trumps gore propaganda

Frits Abrahams

Donald Trump is een meester van de propagandaoorlog. Het bleek afgelopen vrijdag weer eens toen hij een poging deed de aandacht af te leiden van zijn enormiteit in de migrantenkwestie, de scheiding van ouders en kinderen. Hij moest daarop terugkomen, al was het alleen maar omdat zijn vrouw het vertikte nog langer zijn overhemden te strijken en zijn kuif in de goede stand te föhnen als hij zijn onzalige plannen doorzette.

Ogenschijnlijk deemoedig nam Trump zijn verlies: „We moeten sterke grenzen hebben, maar we moeten gezinnen bij elkaar houden, ik vond het niet fijn om te zien, het voelde niet goed.” Intussen liet hij een aantal mensen optrommelen die familie zijn van slachtoffers van geweld door illegale immigranten. Hij zette ze voor de camera’s van de grote tv-stations en kon in zijn handen wrijven.

Ik heb beelden van die bijeenkomst gezien. Het was propaganda van de goorste soort. Exploitatie van menselijk leed voor politiek gewin. Vulgair, sentimenteel, demagogisch. Alleen megalomane, dictatoriaal aangelegde naturen kunnen zoiets bedenken.

Trump begon met een rancuneuze verwijzing naar zijn wereldwijd bekritiseerde praktijk om ouders en kinderen te scheiden. Doelend op de familieleden van slachtoffers van illegale immigranten naast hem op het podium zei hij: „Zij zijn niet voor maar een of twee dagen van elkaar gescheiden. Zij zijn blijvend gescheiden door de moorden door illegale vreemdelingen. Dit zijn de families die door de media genegeerd worden. Die praten niet over hen. Erg onrechtvaardig.” Hij haalde ook weer uit naar de Democraten „die zwak zijn op het gebied van immigratie”.

De nabestaanden mochten ook zelf een geemotioneerd woordje doen. Een vrouw liet een poppetje zien met de as van een vermoord familielid: „Dit is wat er over is van mijn zoon”, zei ze, terwijl Trump dicht achter haar instemmend luisterde. De familieleden werden op een rij gezet en de president bedankte hen met een handdruk of een zoen.

Bij het Trumpgezinde Fox News bagatelliseerde een commentator in de studio het verdriet van de gescheiden immigranten. „Zoveel gedoe over een tijdelijke, menselijke, wettige scheiding [...] je kunt er kritiek op hebben, maar ik niet, want het kan een afschrikkende functie hebben.”

De twee commentatoren en de presentatrice betreurden het zelfs dat Trump de bijeenkomst met de familieleden van slachtoffers van geweld door immigranten niet éérder had belegd: dus voordat het nieuws over de scheiding van ouders en kinderen bekend werd. Dan zouden de mensen thuis meer begrip voor dat nieuws hebben gehad. Toch nog een foutje dus van Trump! Hij had die ouders en kinderen wel mogen scheiden, maar hij had zijn kiezers er beter op moeten voorbereiden.

Dit zijn taferelen waar we in Nederland gelukkig nog niet aan toe zijn. Niet dat ik op dit gebied mijn hand in het vuur durf te steken voor Wilders of Baudet, maar voorlopig zie ik premier Rutte nog niet na een uitzending van Opsporing Verzocht voor de tv-camera plaatsnemen met de boodschap: „U heeft het nu zelf kunnen zien, we moeten al die criminele migranten van elkaar scheiden en het land uitgooien, je kunt daar kritisch over zijn, maar het schrikt hoe dan ook lekker af, dus vooruit met de geit.”