Topspits van de Rode Duivels met de problematische jeugd

Romelu Lukaku Romelu Lukaku is een speler met een getourmenteerd verleden. „Ik begrijp niet waarom mensen mij willen zien falen.”

Noem de naam Romelu Lukaku en België reageert verdeeld. Waar voetbalfans hem prijzen als een doelpuntenmachine, zien sceptici hem als een zelfzuchtige spits, die zich (te) vaak aan het spel onttrekt.

„Als het goed gaat, lees ik in de kranten over Lukaku, de Belgische spits. Maar als het minder gaat, ben ik opeens de Belgische spits van Congelese afkomst”, zei hij in een openhartig interview met de Amerikaanse site The Players’ Tribune.

Zaterdag scoorde Lukaku twee keer in de Belgische zege (5-2) op Tunesië, waardoor hij dit WK al op vier goals staat. Dit seizoen alleen al maakte Lukaku voor België zeventien doelpunten in elf interlands. Ongeëvenaard.

Het interview is veelbesproken. Zijn Congelese roots spelen naar de waarneming van vaste volgers van het Belgische elftal in Rusland publiekelijk geen rol bij de beoordeling van voetballers. Maar Lukaku ervaart dat het succes hem soms misgund wordt. „Ik begrijp niet waarom mensen mij willen zien falen”, zegt hij.

Hartverscheurend zijn achtergrond, daarover geen discussie, maar onvermeld blijft volgens criticasters in Moskou de rol van vader en oud-voetballer Roger Lukaku. Die zou zijn plicht als verzorger dusdanig veronachtzaamd hebben dat vrouw en kinderen amper te eten hadden, het huis met ratten moesten delen, melk aangelengd met water moesten drinken, op de vloer moesten slapen en tien jaar geen televisie hadden. Wat Lukaku weghield van voetbalbeelden. Tot zijn eerste contract bij Anderlecht zag hij nooit een Champions League-wedstrijd en op school kon hij niet meepraten over voetbal.

Als hij uit school zijn moeder een keer huilend aantreft, neemt Lukaku zich voor de thuissituatie te verbeteren. Om zijn moeder moed in te praten, zegt hij: „Mam, ik ga ooit voor Anderlecht voetballen en dan zal alles veranderen. Het komt goed, mam. Het komt goed.”

En het komt goed, want Lukaku tekent op zijn zestiende verjaardag een contract bij de Brusselse club, om kort daarna te debuteren. Via Chelsea en Everton belandt de spits bij Manchester United.

40 goals in 71 interlands maakte hij voor België. Dat kan geen Belg hem nazeggen, zelfs niet de grote Paul Van Himst of Bernard Voorhoof.

Lukaku is inmiddels een internationale ster, die op het WK in Rusland per wedstrijd aan glans wint. Hij loopt na het duel tegen Tunesië met een koptelefoon op zijn hoofd en de borst fier vooruit naar de spelersbus. Op naar de achtste finales, al wacht donderdag eerst Engeland nog.