Polen is al uitgeschakeld na nederlaag tegen Colombia

Vier jaar terug won Engeland niet één wedstrijd op het WK en werd het in de eerste ronde uitgeschakeld. De oogst toen: één puntje. Nu is het team na twee zeges al geplaatst voor de achtste finales, door een 6-1 op Panama en de benauwde 2-1 op Tunesië eerder in de week. Harry Kane is voorlopig topscorer van het WK met vijf goals, waarvan drie tegen Panama en twee tegen Tunesië. Ter vergelijking: in de laatste drie WK’s maakten de topscorers vijf (2006), vijf (2010) en zes (2014) doelpunten. In het laatste groepsduel van donderdag tegen het al eveneens geplaatste België zal beslist worden wie groepswinnaar wordt. België versloeg zaterdag Tunesië met 5-2.

Mogelijke tegenstanders van Engeland en België in de achtste finales zijn Japan, Senegal of Colombia – uit groep H. En niet Polen. Dat is verrassend snel uitgeschakeld. Polen, gezien als potentiële kwartfinalist, verloor zondagavond met 3-0 van Colombia. Eerder was Senegal al te sterk geweest. Voor Colombia scoorden Yerry Mina, Radamel Falcao en Juan Cuadrado. Dit alles onder toeziend oog van Carlos Valderrama, de legendarische oud-international.

Voormalig VVV-Venlo-aanvaller Keisuke Honda maakte een kwartier voor tijd de gelijkmaker voor Japan tegen Senegal: 2-2. Honda was kort daarvoor ingevallen. Sadio Mané (van Liverpool) had Senegal met een gelukje op voorsprong gebracht: de Japanse keeper stompte de bal tegen zijn scheenbeen en die stuitte vervolgens in de goal. Takashi Inui maakte in de 34ste minuut gelijk, waarop Moussa Wagué Senegal met een heerlijke uithaal weer op voorsprong bracht. Het slotakkoord was voor Honda – na gepruts van de Senegalese keeper.

Jorge Sampaoli is volgens Argentijnse media ontsnapt aan een tussentijds ontslag als bondscoach van Argentinië. Bondsvoorzitter Claudio Tapia zou de 58-jarige trainer vrijdag, een dag na de afgang tegen Kroatië (0-3), te verstaan hebben gegeven dat hij tot nader order geen beslissingen ten aanzien van de WK-selectie meer mocht nemen. Daarmee leek de preses een voorschot te nemen op een snel vertrek van de bekritiseerde Sampaoli. Tapia besloot zaterdag echter alsnog Sampaoli het voordeel van de twijfel te geven. Hij zit dinsdag op de bank tijdens de afsluitende groepswedstrijd tegen Nigeria.

De Nigeriaanse aanvoerder John Obi Mikel wil ondanks een gebroken hand toch meedoen tegen Argentinië, dinsdag. Bondscoach Gernot Rohr vindt dat een goed plan. „Met een beschermende hoes kan hij waarschijnlijk wel spelen.”

Jefferson Farfán (ex-PSV) heeft bij zijn botsing tijdens de training van Peru (al uitgeschakeld) een hersenschudding opgelopen. Hij ontbreekt in het duel tegen Australië, dinsdag.