Ongeldige eindexamens Maastricht

Slob: per leerling bekijken of ze hun diploma alsnog halen

Tijdens een Kamerdebat over de examenaffaire in Maastricht, waarbij 354 geslaagde vmbo-leerlingen te horen kregen dat ze alsnog hun diploma moeten inleveren, zei minister Slob (Onderwijs, ChristenUnie) maandagochtend dat het niet mogelijk is om de getroffen leerlingen meteen een diploma te verstrekken. De schoolexamens van de leerlingen vertonen ernstige tekortkomingen.

Examens toekennen op basis van alleen het centraal examen is volgens de minister niet mogelijk. Volgens Slob zal in de komende dagen per leerling onderzocht worden wat nodig is om het middelbareschooldiploma te behalen. De minister hoopt uiterlijk woensdag „duidelijkheid per leerling” te creëren.

Slob zei dat onder meer wordt onderzocht of de behaalde cijfers van de ongeldig verklaarde staatsexamens „overeind kunnen blijven”. Ook wordt uitgezocht of bepaalde leerlingen alvast met hun vervolgopleiding kunnen beginnen, zonder dat ze een officieel diploma hebben. De minister benadrukt dat het maatwerk is.

Twee bestuurders van de Maastrichtse scholenkoepel Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) zijn zondagavond per direct opgestapt wegens gemaakte fouten in de examenaffaire.

Examendebacle pagina 10-11