Recensie

Recensie Theater

Nu nog student, straks op de Parade

Op het ITs festival presenteren studenten hun afstudeervoorstellingen. Waar zouden ze terecht kunnen komen?

I’m so many people
I’m so many people FOTO William van der Voort

Hoe verrassend om zaterdagmiddag bij een afstudeervoorstelling op het ITs Festival Florian Myjer aan het werk te zien, van wie ik wist dat hij ’s avonds op het podium bij het Holland Festival, in Gesualdo van De Warme Winkel een gruwelijke dood zou sterven. Florian Myjer, 25 jaar, studeerde vorig jaar af als performer en stond toen zelf op het ITs, het festival voor theaterscholen. Afgelopen zaterdag speelde hij mee in de voorstelling waarmee Emilie Pos afstudeerde als regisseur aan de Toneelacademie Maastricht.

Zoals Myjer zijn er meer jonge acteurs. Op Oerol waren afgelopen week Mythe Huber en Milan Sekeris te zien in een grote rol bij George en Eran worden racisten. Vorig jaar stonden ze samen in de leukste afstudeervoorstelling van het ITs. Jonge acteurs zien voor ze zulke stappen zetten, is één van de aardigste facetten van het ITs festival.

Wie van de afstudeerders zien we terug? En waar?

Het festival opende vorige week met een pleidooi voor gemeenschapszin van Ludwig Bindervoet van performancecollectief Urland. „Ik vraag jullie allen met klem weg te blijven van het marktdenken in de kunstsector”, zei hij.

Dat is in ieder geval wat het festival zelf probeert. Het wil niet meer de start zijn van de race om werk. De regisseurs en acteurs van de toekomst genieten op het ITs Festival inmiddels de vrijheid om naar eigen inzicht hun talent te etaleren. Voor de buitenstaander is de vraag onveranderd gebleven: wie van de afstudeerders zien we terug? En waar?

Misschien wel alle vier de acteurs en de regisseur van I’m so many people. Naast Florian Myjer schitterenden Kim Karssen, Laura de Geest en Alex Hendrickx. Afstuderend regisseur Emilie Pos leidde haar acteurs met vaste hand door het flitsende praatstuk van Mark Ravenhill, waarin vier jongeren openhartig zichzelf, de groep en een mysterieus, door de andere vier aanbeden vijfde lid van de groep becommentariëren.

Mogelijk vervolg: traject bij Het Nationale Theater, onder de vleugels van Eric de Vroedt of Daria Bukvic.

Bekijk dit filmpje waarin afstuderend regisseur Emilie Pos vertelt over ‘I’m so many people’:

Ook een verrukkelijke voorstelling was Paradijsvertraging van de afstudeerders van de richting Mime van de Amsterdamse Academie voor Theater en Dans. Het negental voerde een wervelend schouwspel op met een verzameling metalen karren op wieltjes, met daarop langwerpige houten bakken, die deels waren gevuld met potgrond. Dat leidde, in de regie van Ko van de Bosch, tot harde botsingen, vloeiende patronen, en van stoeien om een stekje tot het kauwen van aarde. Tussendoor werden er teksten gedeclameerd over idealisme en de toepassing van ideeën.

Mogelijk vervolg: eigen groep in de stijl van Alex d’Electrique of Carver.

Fox Populi van studenten van ArtEZ Toneelschool, Arnhem is deze zomer al te zien op de Parade. Het idee voor de voorstelling is dan ook aansprekend: een hiphopmusical rond het epos Van den vos Reynaerde. Afwisselend werd in raps en spelscènes het verhaal verteld van de amorele vos die de koning uitdaagt, waarbij het komische spel van Steven Ivo eruit sprong. Ingedikt tot Parade-formaat gaat dit stuk vermoedelijk een vrolijk half uur opleveren.

Mogelijk vervolg: na De Parade lonkt de regeling voor Nieuwe Makers bij Orkater.

Met Sráidbhaile againn (ons dorp) studeerde de acteurs van de Hoge School voorde Kunsten in Utrecht af. De negen acteurs wisten wel raad met al die volkse, vaak in hoog tempo, maar doorratelende types die het dorp bevolken. Met haar komische tekstbehandeling stak Ella Kamerbeek er net bovenuit.

Mogelijk vervolg: een Toneelschuur Productie

De afstudeerlichting acteurs van de Toneelacademie Maastricht maakten het zichzelf nodeloos moeilijk met hun keuze voor opvoering van Twelfth Night. De acteurs weerden zich kranig. Er werd gedrumd, mooi gezongen, gekronkeld en gedanst, maar het lukte de groep niet leven te blazen in deze saaie Shakespeare. Goed zichtbaar werd wel het onderling verschil in speelstijl en talent. Mogelijk vervolg: het is ieder voor zich.

Correctie (25 juni 2018): In een eerdere versie van dit stuk werd de voornaam Eric de Vroedt foutief geschreven als Erik. Dat is hierboven aangepast.