In beeld

Lopen of sterven: Algerije stuurt migranten terug, door de woestijn

In het afgelopen jaar heeft Algerije duizenden migranten uit Sub-Sahara, die veelal op doorreis waren richting Europa, uitgezet. Zij moeten weer terug – door de woestijn.

Drie mannen trekken door de woestijn, gefotografeerd op 3 juni. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) heeft Algerije in de laatste veertien maanden zo'n dertienduizend migranten opgepikt en het land uitgewezen. Zij worden meestal over de grens met Niger gezet - en moeten zelf het Ténéré-woestijngebied (in de zuidelijke Sahara) doorkruisen. In het Nigerese stadje Assamaka registreert de IOM de uitgezette migranten.
Foto Jerome Delay/AP
De migranten uit Sub-Sahara Afrika - mensen uit onder meer Niger, Mali, Gambia, Guinea en de Ivoorkust - maken deel uit van de stroom migranten die naar Europa willen, omdat ze op de vlucht zijn voor geweld of hopen op een beter leven. Deze Nigerezen, gefotografeerd op 4 juni, zijn vanaf de stad Agadèz in Niger op weg naar Libië.
Foto Jerome Delay/AP
Ju Dennis uit Liberia toont op zijn mobiele telefoon de video die hij maakte tijdens zijn tocht door de Sahara. Dennis werd door de autoriteiten in Algerije uitgewezen. Hij zit nu in een zogeheten 'transit-kamp' van de IOM in Arlit, het noorden van Niger. "Als je wordt uitgewezen, heeft Algerije geen medelijden met je", zegt hij op 1 juni. Hij filmde de uitzetting. "Ik wil laten zien wat gebeurt. We zijn hier nu, te zien, dit filmpje is het bewijs."
Foto Jerome Delay/AP
Een door kogels doorzeefde lege ton fungeert als 'wegbewijzering' voor migranten die door het woestijngebied Ténéré in de zuidelijke Sahara trekken, op weg naar Arlit.
Foto Jerome Delay/AP
Janet Kamara komt uit Liberia. Ze werd door Algerije uitgezet en strandde in de Sahara. Ze was zwanger. Ze zit nu in het transit-centrum van de IOM in de Nigerese stad Arlit. Op 2 juni vertelde ze: "Onze baby is gestorven. We zagen vrouwen dood liggen, mannen ook ... Andere mensen raakten vermist in de woestijn omdat ze niet wisten welke kant ze uit moesten lopen. Het was iedereen voor zich."
Foto Jerome Delay/AP
Een vrachtwagen met goederen en migranten rijdt op 3 juni door de Ténéréwoestijn in de zuidelijke Sahara. Deze weg werd ooit veelvuldig gebruikt door toeristen. De 4500 kilometer lange route wordt ook gevolgd door de migranten die naar het noorden lopen, hopend op een beter leven uit te komen. In het laatste jaar kwamen ook de duizenden mensen die door Algerije weer werden uitgezet op deze weg terecht.
Foto Jerome Delay/AP
Migranten moeten betalen om via de grenspost Assamaka, in het noorden van Niger, Algerije binnen te komen. Migranten uit Sub-Sahara Afrika vormen onderdeel van de stroom migranten die naar Europa willen, omdat ze vluchten voor geweld of omdat ze betere economische omstandigheden willen.
Foto Jerome Delay/AP
Nigerezen en ander migranten zijn op 4 juni op weg naar Libië. Ze zijn vertrokken vanuit de stad Agadèz in Niger. Iedere maandag passeren lange rijen hoopvolle migranten - ze nemen zelf grote flessen water mee - langs een militair checkpoint dat aan de rand van de stad is ingericht.
Foto Jerome Delay/AP
Een dode geit in de Ténéréwoestijn buiten de grenspost van Assamaka, Niger, gefotografeerd op 3 juni. In de zomer lopen de temperaturen in dit deel van de zuidelijke Sahara op tot 48 graden Celsius. Migranten die door de woestijn trekken, gebruiken in deze dorre omgeving de karkassen van verlaten voertuigen, eenzame boompjes, verroeste watervaten en met zand vol gewaaide autobanden als herkenningspunten op de route.
Foto Jerome Delay/AP
Een migrant, die door Algerije werd uitgezet, kijkt naar een voetbalpartijtje dat wordt gespeeld in het transit-kamp in het Nigerese Arlit. Hij is gefotografeerd op 1 juni. De man is zozeer getraumatiseerd door zijn tocht door de woestijn, dat hij sinds zijn aankomst bij het kamp geen woord heeft gesproken. Andere mensen in het kamp helpen hem met eten en wassen. De hulpverleners in het kamp hebben niet kunnen achterhalen waar hij vandaag komt, zodat zij hem nog niet hebben kunnen bijstaan bij de procedure voor repatriëring.
Foto Jerome Delay/AP
Isaac Solomon, uit Nigeria, wacht op medische behandeling in het opvangkamp van de IOM in Arlit, Niger. De 40-jarige man werd net als duizenden andere migranten, uitgezet door Algerije en moest door de brandende zon te voet door de Sahara. Hij had geen voedsel of water bij zich. Uiteindelijk werd hij opgepikt door de IOM. Solomon is gefotografeerd op 31 mei.
Foto Jerome Delay/AP
Het karkas van een lang geleden verlaten Peugeot 404 wordt bedolven onder zand van de Ténéréwoestijn, een gebied in zuidelijke Sahara in Niger. De foto is gemaakt op 3 juni.
Foto Jerome Delay/AP
Migranten uit Sierra Leone wachten op repatriëring in een opvangkamp van de IOM in Agadèz, Niger. Ze zijn gefotografeerd op 5 juni. Deze migranten werden uitgewezen door Algerije. Dat land heeft in de afgelopen veertien maanden duizenden migranten weggestuurd, een praktijk die is toegenomen sinds oktober 2017. Toen voerde de Europese Unie de druk op op Noord-Afrikaanse overheden, om de doorreis van Afrikaanse migranten naar Europa tegen te gaan.
Foto Jerome Delay/AP