Landelijke staking openbaar vervoer begint woensdag

Vorige week zeiden de vakbonden nog de bemiddelaars tot dinsdagavond de tijd te geven om “met een fatsoenlijk resultaat” te komen.

Stakende buschauffeurs in Den Haag.
Stakende buschauffeurs in Den Haag. Foto Remko de Waal/ANP

Vanaf woensdag zal het openbaar vervoer in Nederland grotendeels plat liggen. Vakbond CNV kondigde maandagmiddag landelijke stakingen aan, die woensdag van start gaan. Buschauffeurs en machinisten zullen 72 uur het werk neerleggen. Ook FNV doet mee, liet de bond maandagavond weten. De FNV-chauffeurs en -machinisten staken voor onbepaalde tijd.

Volgens CNV is de “bemiddelingspoging voor een nieuwe cao vooralsnog mislukt”. De vakbond meent dat bemiddelaars “intensief hebben gezocht naar een oplossing”, maar de resultaten zouden teleurstellend zijn geweest. Volgens een woordvoerder van CNV is het mogelijk dat de stakingen nog afgelast worden, als de bemiddelaars voor woensdag nog tot een oplossing komen.

“We hebben besloten dit vandaag te communiceren om onze leden te laten weten wat er van ze verwacht wordt woensdag. De hoop op een akkoord is nog niet helemaal vervlogen, maar de huidige signalen duiden er sterk op dat er geen licht aan het einde van de tunnel is.”

Concrete afspraken over werkdruk

Volgens de woordvoerder zijn de bemiddelaars, die twee weken geleden op verzoek van de bonden werden aangesteld, “eigenlijk tot niets gekomen”. CNV eist “concrete afspraken over de werkdruk” maar de werkgevers zouden deze eis niet willen inwilligen.

FNV is ook teleurgesteld in de werkgevers. “We hadden gehoopt eruit te komen, er zijn zelfs bemiddelaars ingezet. Ondanks die handreiking van onze kant zijn werkgevers totaal onredelijk en willen ze niets afspreken.”

De VWOV, die vervoerders Arriva, Connexxion, EBS, Keolis en Qbuzz vertegenwoordigt, laat maandagavond in een reactie weten “meer dan furieus” te zijn over de gang van zaken. “Wij moeten ons na dit bericht van weer een staking gaan bezinnen op onze structurele relatie met de vakbonden”, aldus VWOV-voorzitter Fred Kagie.

Mogelijk bedoelt Kagie dat de ov-bedrijven op zoek gaan naar een soortgelijke oplossing als degene die Jumbo vorig jaar vond in het conflict met zijn distributiemedewerkers. De supermarktketen omzeilde de vakbonden door rechtstreeks afspraken te maken met de centrale ondernemingsraad.

Vorige week werden landelijke stakingen voor onbepaalde tijd nog uitgesteld om onderhandelingen met werkgevers een kans te geven. De vakbonden zeiden dat de stakingen alleen helemaal geannuleerd zouden worden als er uiterlijk dinsdag een “fatsoenlijk resultaat van de bemiddelaars” zou zijn.

Maandenlange ruzie

Al maanden ruziën vakbonden en werkgevers over de zogenoemde cao streekvervoer. De bonden vinden dat de werkdruk van chauffeurs en machinisten te hoog is. Zij eisen concrete afspraken in de cao, onder meer over het inroosteren van plaspauzes. Werkgevers stellen dat de eisen van de bonden te hoog zijn, volgens hen zou het ov “onbetaalbaar” worden als alle eisen ingewilligd werden.

De cao streekvervoer geldt voor 12.000 chauffeurs en machinisten. Tijdens de stakingen zullen NS-treinen wel rijden, evenals de Amsterdamse GVB, de Haagse HTM en de Rotterdamse RET. Ook de regionale treinen van Arriva blijven rijden, met uitzondering van die in Limburg. Deze vervoerders hebben een eigen cao.