Trumpblog

‘Sancties als Europa handel blijft drijven met Iran’

Volg hier alle laatste belangrijke ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

'Sancties als Europa handel blijft drijven met Iran'

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Europese markt zondag opnieuw gewaarschuwd voor eventuele sancties wanneer bedrijven zaken blijven doen met Iran. In een interview met Fox News zei de president dat de sancties "absoluut en zeker doorgaan" als Europa met Iran blijft handelen. Het is niet de eerste keer dat Trump zulke uitspraken doet; al eerder maakte hij duidelijk dat Europese bedrijven die grote transacties doen in Amerikaanse dollars of die Amerikaanse banken gebruiken, strafbaar zijn als ze de heringevoerde Amerikaanse sancties tegen Iran negeren.

Lees ook: Na Iraanse escalatie lijkt Europese poging Iran-deal te redden gedoemd

De sancties tegen Iran volgden op het terugtrekken van de VS uit de Irandeal, begin mei. Het akkoord werd destijds gesloten om het nucleaire programma van Iran aan banden te leggen. Volgens Trump is het land de "grootste staatssponsor van terrorisme" ter wereld en zou het zijn beloften over het nucleaire programma niet nakomen. In mei gaf een groot aantal Europese leiders geen gehoor aan Trumps dreigementen over sancties, om de Europese investeringen in Iran te beschermen.

'Amerika geeft alleen maar geld aan de NAVO'

In hetzelfde interview met Fox noemde Trump Europa zondag "bijna even erg als China", waarmee hij refereerde aan de regels voor eigen handelsbescherming die beiden hanteren. Volgens Trump had de Europese Unie vorig jaar een handelsoverschot van 151 miljard dollar dankzij Amerika, en geven de VS omgekeerd "alleen maar geld uit aan Europa om de NAVO in stand te houden".

Voorgestelde Amerikaanse kandidaat IOM afgewezen

Het voorzitterschap van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) van de Verenigde Naties gaat voorbij aan de door president Trump aangedragen kandidaat, zo schrijft persbureau AP. Vrijdag werd de Portugees Antonio Vitorino als directeur-generaal van de IOM verkozen. De afwijzing is een teleurstelling voor Trump omdat de IOM vrijwel altijd door een Amerikaan aangestuurd wordt.

De Amerikaanse kandidaat Ken Isaacs, aangedragen door president Trump, is een omstreden figuur. Dat komt onder meer door de felle anti-islamopmerkingen die Isaacs in het verleden maakte, meldt de BBC. De Amerikaan omschreef de religie als 'inherent gewelddadig' en retweette via zijn persoonlijke Twitteraccount xenofobisch materiaal.

Twitter avatar UNmigration IOM - UN Migration BREAKING: António Manuel de Carvalho Ferreira Vitorino elected as new Director General of IOM. https://t.co/PNi72ItYWR

De regering Trump staat al op gespannen voet met een aantal belangrijke internationale organisaties. Eerder trokken de VS zich terug uit de VN-mensenrechtenraad omdat deze anti-Israëlische sentimenten zou koesteren. Recent bekritiseerde de Amerikaanse president ook de WTO omdat het beleid tegen Amerika "oneerlijk" zou zijn.

The Trump Organization verdient aan politici en ambtenaren

The Trump Organization heeft miljoenen dollars verdiend aan de hotelovernachtingen en diners van Trumps campagnemedewerkers, mede-Republikeinen en ambtenaren. Het gaat onder meer om bijna een half miljoen aan belastinggeld. Dat blijkt uit een groot onderzoek van ProPublica, een platform voor onderzoeksjournalistiek.

Vanaf het begin van Trumps presidentscampagne eind 2015 tot nu is er door de hotels, restaurants, cafés en golfbanen van The Trump Organization meer dan 16 miljoen dollar (13,7 miljoen euro) verdiend aan campagnebijeenkomsten, overheidsorganisaties en bijeenkomsten van de Republikeinse partij. Trumps zakenimperium wordt beheerd door een trustfonds waar hij de enige begunstigde van is.

De onthullingen van ProPublica kunnen mogelijk van belang zijn voor een rechtszaak die momenteel loopt tegen Trump in een federale rechtbank in Maryland.

Het Trump International Hotel in Washington, D.C. Foto Andrew Harrer / Bloomberg

Grafiek

ProPublica heeft financiële gegevens - zoals rapporten van de Federale Verkiezingscommissie en overheidsuitgaven - verzameld via tientallen overheidswebsites en de in Washington gevestigde organisatie Property of the People. Om financiële gegevens te bemachtigen heeft Property of the People informatieverzoeken, vergelijkbaar met de Nederlandse Wet openbaarheid van bestuur, ingediend bij vijftien overheidsinstituten. Vier keer kwam het tot een rechtszaak om de gegevens te bemachtigen.

Het overgrote deel van het geld (zo'n 13,5 miljoen dollar) is uitgegeven door Trumps presidentiële campagneteam. Bijeenkomsten van Republikeinse senatoren en leden van het Huis van Afgevaardigden zijn goed voor zo'n 2,1 miljoen dollar. Ook is er 400.000 dollar aan belastinggeld uitgegeven door overheidsorganisaties. ProPublica heeft alle gegevens in een grafiek gezet.

Mar-a-Lago

Trump verblijft zeer regelmatig in zijn resorts Mar-a-Lago en Palm Beach. In zijn achttien maanden als president heeft hij daar al ruim vijf maanden (161 dagen) doorgebracht. Hiermee zou hij overheidsorganisaties en ambtenaren - die genoodzaakt zijn om de president bij te staan in zijn werk - op kosten jagen, terwijl Trump er zelf aan verdient.

"Het lijkt erop dat Trump federale middelen aanwendt om de inkomsten bij zijn eigendommen te maximaliseren, en hij doet dit door panden in de buurt van het Witte Huis te bezoeken", zegt Kathleen Clark, professor in de rechten aan de universiteit van Washington en expert op het gebied van juridische ethiek.

Honderden arrestaties bij protesten immigratiebeleid Trump

Bij demonstraties in Washington D.C. zijn honderden mensen gearresteerd, waaronder een vrouwelijk congreslid, meldt persbureau AP.

De demonstratie bestond uit een groep vrouwen die, nadat zij een gebouw van de Amerikaanse Senaat waren binnengedrongen, een zogeheten sit-in hielden, waarbij zij op de grond gingen zitten en weigerden te vertrekken. De vrouwen ging in het wit gekleed en sommige van hen droegen een deken van zilverfolie, zoals aan migranten wordt gegeven in detentie. Zij riepen leuzen als: "Wat wij willen? Families in vrijheid."

Nadat de vrouwen niet ingingen op het verzoek van de politie om het gebouw te verlaten werden zij aangehouden. In een statement heeft de politie aangegeven dat het om 575 arrestaties zou gaan.

Voor komende zaterdag staan er in het hele land protesten tegen het immigratiebeleid gepland.

Honderden mensen demonstreerden tegen Trumps migratiebeleid in het Capitool woensdag. Foto J. Scott Applewhite/AP

Trump en Poetin zien elkaar 16 juli in Helsinki

De plannen waren er al, nu ook de datum en locatie: 16 juli ontmoeten Trump en de Russische president Poetin elkaar in de Finse hoofdstad Helsinki. Het Witte Huis en het Kremlin kondigden dat donderdag aan in een simultaan uitgegeven persverklaring.

"De twee leiders zullen het hebben over de banden tussen de VS en Rusland en een reeks andere onderwerpen met betrekking tot nationale veiligheid", schreef het Witte Huis volgens Reuters in een verklaring. De bijeenkomst volgt kort op de NAVO-top van 11 en 12 juli.

Het is de eerste top tussen de twee regeringsleiders en de ontmoeting is niet onomstreden. In de Verenigde Staten lopen nog altijd meerdere onderzoeken naar Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen twee jaar geleden. Ook de mogelijke banden van Trump en zijn gevolg met Poetin worden onderzocht door onder meer de FBI.

Foto Mikhail Klimentjev/AFP

Huis van Afgevaardigden stemt tegen migratiewet

Het Amerikaanse huis van Afgevaardigden heeft woensdag met een grote meerderheid tegen een migratiewet gestemd. De wet zou een deel van de zogeheten Dreamers, in de VS opgegroeide migranten, langdurig beschermen. Ook zou er 25 miljard dollar worden uitgetrokken om een Mexicaanse grensmuur te bouwen, een van de campagnebeloftes van president Trump.

Het lag in de lijn der verwachting dat de wet werd weggestemd. Binnen de Republikeinse partij heerst grote verdeeldheid tussen de meer pragmatische Republikeinen en de hardliners. Eerder op de dag riep de president nog via Twitter alle Republikeinen op met de wet in te stemmen.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump HOUSE REPUBLICANS SHOULD PASS THE STRONG BUT FAIR IMMIGRATION BILL, KNOWN AS GOODLATTE II, IN THEIR AFTERNOON VOTE TODAY, EVEN THOUGH THE DEMS WON’T LET IT PASS IN THE SENATE. PASSAGE WILL SHOW THAT WE WANT STRONG BORDERS & SECURITY WHILE THE DEMS WANT OPEN BORDERS = CRIME. WIN!

De verblijfsstatus van de Dreamers is al langer onderdeel van discussie tussen de Democraten en de Republikeinen. Trump wil ze alleen een permanente status geven als hij zijn grensmuur kan bouwen en er een einde komt aan gezinshereniging. Voor de Democraten is dit onbespreekbaar. Eerder dit jaar dreigde Trump al met een overheidssluiting als de Democraten niet zouden toegeven.

Lees meer over het gesteggel over migratie: 'Wij zijn geen gebruiksvoorwerp voor politici'

De afgelopen maand leidde het beleid van 'nultolerantie' ertoe dat kinderen van hun ouders werden gescheiden aan de grens. Dit leidde, ook binnen de Republikeinse partij, tot veel kritiek.

Federale rechter: migrantenfamilies binnen 30 dagen herenigen

Migrantengezinnen die aan de Mexicaans-Amerikaanse grens zijn gescheiden, moeten binnen dertig dagen herenigd worden. Dat heeft een federale rechter in San Diego bepaald. Kinderen jonger dan vijf jaar moeten binnen veertien dagen herenigd worden met hun ouders.

De rechtbank vaardigde ook een gerechtelijk bevel uit dat toekomstige scheidingen van migrantengezinnen verbiedt. De uitspraken van de federale rechtbank gelden voor het hele land, de regering kan in hoger beroep gaan.

De uitspraak is gedaan in een zaak over een zevenjarig Congolees meisje dat werd gescheiden van haar moeder en een veertienjarige Braziliaanse jongen die hetzelfde lot ondervond. Het is de eerste uitspraak in een dergelijke zaak. Volgens rechter Dana Sabraw heeft de regering-Trump geen geschikt plan voor de hereniging van migrantenfamilies. Hij noemde dit een "ontstellende realiteit".

Tot dusver was niet duidelijk wanneer de 2.300 kinderen die bij de Mexicaans-Amerikaanse grens van hun ouders werden gescheiden weer herenigd zouden worden. Volgens de Amerikaanse regering hebben zo'n vijfhonderd kinderen hun ouders inmiddels teruggezien.

Zero Tolerance

De kinderen werden van hun ouders gescheiden toen deze op illegale wijze de Verenigde Staten probeerden binnen te komen. Dit was in lijn met het zero tolerance-beleid dat president Trump hanteert. Na dagenlange internationale kritiek op dit systeem schreef Trump vorige week een decreet uit om een einde te maken aan de scheidingen van families. Gezinnen die de grens illegaal oversteken worden nog altijd opgepakt, maar zij worden nu samen in detentie geplaatst.

Dinsdagavond werd ook bekend dat zeventien Amerikaanse staten de regering-Trump aanklagen voor het "wrede en onwettige beleid" van het scheiden van ouders en kinderen. Volgens hen is het decreet van Trump "misleidend", omdat migranten nog steeds geen eerlijk asielproces zouden krijgen. Onder meer Washington, New York en Californië hebben zich aangesloten bij de rechtszaak.

Een groepsgebed bij een opvangcentrum voor migrantenkinderen zonder begeleiding. Foto Spencer Platt/Getty

Harley-Davidson verplaatst productie naar buitenland

Harley-Davidson verplaatst het productieproces van zijn motoren bestemd voor de Europese markt van de Verenigde Staten naar buitenlandse fabrieken. Dat meldt de onderneming maandag.

Hiermee wil het bedrijf af van importheffingen die de Europese Unie heeft ingesteld tegen Amerikaanse bedrijven, waaronder Harley-Davidson. De EU-heffingen zijn een reactie op staalheffingen die Washington aan de Europese Unie oplegde. Voor Harley-Davidson stijgt de importtaks van 6 naar 31 procent.

Voordat het productieproces naar het buitenland is overgeheveld, krijgt het motorbedrijf nog te maken met stijgende kosten. Harley-Davidson laat weten dat die kostenstijging geen reden is om zijn prijzen te verhogen.

President Donald Trump stelde de importheffingen juist in om de Amerikaanse markt te beschermen. Analisten waarschuwden voor een handelsoorlog.

Onderdelen voor motors van Harley-Davidson worden in elkaar gezet. Foto Scott Olson / AFP

Welkom in een nieuw Trumpblog

Volg hier de laatste ontwikkelingen van 25 juni tot en met 1 juli rondom het presidentschap van Donald Trump.

Lees hier het Trumpblog van vorige week terug