Griekse dansers Dimitriadi en Alamanos winnen grote dansprijs

Dans De dansers Danae Dimitriadi (24) en Dionysios Alamanos (29) hebben tijdens de eerste Rotterdam International Duet Choreography Competition de XL Production Award gewonnen voor hun duet Uncia. De grootste dansprijs ter wereld in zijn soort.

Danae Dimitriadi en Dionysios Alamanos wonnen met het duet ‘Uncia’.
Danae Dimitriadi en Dionysios Alamanos wonnen met het duet ‘Uncia’. Foto Nienke Elenbaas

De Griekse dansers en choreografen Danae Dimitriadi (24) en Dionysios Alamanos (29) hebben zaterdag de XL Production Award gewonnen voor hun duet Uncia. De prijs, een productiebudget van 100.000 euro voor een nieuwe voorstelling, is de grootste dansprijs ter wereld in zijn soort.

Dimitriadi en Alamanos wonnen de prijs tijdens de eerste Rotterdam International Duet Choreography Competition (RIDCC) in Theater Rotterdam. Hun duet Uncia werd gekozen uit 320 inzendingen uit veertig landen.

De jury onder voorzitterschap van Jan Zoet, directeur van de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam, roemt in haar rapport de moed en de originaliteit van het duo om een eenvoudig uitgangspunt uit te werken tot een overweldigende ervaring om naar te kijken.

Het is de bedoeling dat Dimitriadi en Alamanos hun gewonnen productiebudget gebruiken voor een voorstelling bij het productiehuis van Theater Rotterdam, in samenwerking met Scapino Ballet Rotterdam.

Andere choreografen kregen zaterdag kleinere prijzen, te besteden aan een reis, opleiding of ter ondersteuning van hun eigen ondernemerschap. Zo ontving de Italiaan Fabio Liberti een bedrag van 3.500 euro voor zijn voorstelling Don’t Kiss. Het Amerikaanse duo Courtney Mazeika en Marlie Couto kreeg 2.500 euro voor Eventually en de Zuid-Koreaan Jinhwan Seok ontving 1.500 euro voor zijn choreografie Oda Gada.

De geldprijzen zijn ter beschikking gesteld door Droom en Daad, de stichting van de miljardairsfamilie Van der Vorm. Onder directeurschap van oud-Rijksmuseumdirecteur Wim Pijbes investeert de stichting in cultuur in Rotterdam.