In beeld

David Goldblatt toonde hoe wreed de rassenscheiding was

Honderden foto’s maakte David Goldblatt (1930-2018) van het leven in Zuid-Afrika in de tijd van de apartheid. Schrijnende beelden vaak, waarop hij subtiel liet zien hoe wreed de rassenscheiding was. Mensen toonde hij altijd met het grootste respect als persoonlijkheden, of ze nu in hun winkel poseren, of in hun zondagse kleren op straat, of tijdens een dansavond. Zijn sterkste foto’s maakte hij in zwart-wit. Na de apartheid bleef Zuid Afrika zijn belangrijkste onderwerp, maar helemaal gelukkig met de richting waarin het land zich ontwikkelde was van David Goldblatt beslist niet. Hij zag de corruptie toenemen en een nieuwe onvrijheid ontstaan. Ook van het weghalen van standbeelden die aan de apartheid herinneren, maakte hij indrukwekkende foto’s.
Fotograaf David Goldblatt (1930-2018).
Mikhael Subotzky
Hoewel zijn halve gebouw was gesloopt als gevolg van de Apartheidswet, die zijn buurt ‘wit’ had verklaard, bleef slager Hassimia Sahib toch doorwerken. Hij weigerde te verhuizen tot hij de plek kreeg die hij had uitgekozen in een ‘Aziatische’ buurt, waar hij zich moest vestigen. Pageview, Johannesburg, 8 maart 1986.
David Goldblatt
Vrouw die schelpen verzamelt, Port St Johns, Transkei (1975).
David Goldblatt
Ploegbaas (links) en directeur (rechts) op een trapwagentje, platinamijn Rustenburg, 1971.
David Goldblatt
Boss Boy, detail, Battery Reef, Randfontein Estates Gold Mine, 1966.
David Goldblatt
Zuidoostvleugel van een hostel voor zwarte arbeiders, gebouwd tijdens de apartheid als onderdeel van een plan om Johannesburg en de buitenwijken wit te maken. Township Alexandra, 1988.
David Goldblatt
Yaksha Modi, de dochter van Chagan Modi, in haar vaders winkel aan 17th Street, Fietas, Johannesburg, voor de sloop op grond van de Groepsgebiedenwet (1976).
David Goldblatt
Zaterdagmiddag in Sunward Park, Boksburg (april 1979)
David Goldblatt
Op weg naar huis, de route Marabastad-Waterval: voor de meeste mensen op deze foto begint de cyclus morgen opnieuw, tussen 2 en 3 uur ’s nachts (1984).
David Goldblatt
Een ouderling van de Nederduitse Gereformeerde Kerk met zijn gezin op weg naar huis na de zondagdienst, George, Kaapprovincie (1968).
David Goldblatt
Opgegraven spades. Elk korreltje zand dat het landschap van Witwatersrand vormgaf en elk korreltje goud dat de streek zijn rijkdom gaf, kwam uit een rots via de schop van een zwarte man die onder de grond werkte. Central Salvage Yard, Randfontein Estates, Randfontein, 1966.
David Goldblatt
Een boerenzoon met zijn kindermeisje, Heimweeberg, Nietverdiend, West-Transvaal (1964).
David Goldblatt
Vrouw, voor de gelegenheid gekleed, Joubert Park, Johannesburg, 1975.
David Goldblatt
Flushing Meadows en lichtmasten, Site B, Khayelitsha, Kaapstad, 1987.
David Goldblatt
De onttroning op 9 april 2015 van Cecil John Rhodes, nadat menselijke uitwerpselen naar het standbeeld waren geworpen en de Universiteit van Kaapstad instemde met het verzoek van studenten om het te verwijderen.
David Goldblatt