Clausule biedt uitweg voor gedupeerde examinandi van VMBO Maastricht

Minister Arie Slob (Onderwijs, ChristenUnie) kan afwijken van de regels voor eindexamens. Daardoor zou in elk geval een deel van de 354 vmbo-leerlingen uit Maastricht van wie het examen ongeldig is verklaard, dit schooljaar alsnog kunnen slagen. Dat zegt onderwijsadvocaat Wilco Brussee.

Slob maakte vrijdag bekend dat alle examenleerlingen van VMBO Maastricht hun examenjaar mogelijk over moeten doen: door fouten van de school hebben ze hun schoolexamens niet afgerond, voordat zij de centrale eindexamens maakten.

„Volgens de regels mag je pas het centrale eindexamen doen als je de schoolexamens hebt afgerond”, zegt Brussee. „Maar de hardheidsclausule in het examenbesluit geeft de minister de mogelijkheid daarvan af te wijken.” Als zij de komende maanden alsnog met succes een schoolexamen afleggen, bepleit hij, zal hun diploma de volle waarde hebben.

D66-Kamerlid Paul van Meenen vindt dat Slob van die mogelijkheid gebruik moet maken. „Als de hardheidsclausule ergens voor bedoeld is, dan is het voor dit soort situaties”, zegt hij.

Slob zegt in een reactie dat hij zijn uiterste best doet ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk leerlingen hun diploma kunnen halen. Halverwege deze week wordt op basis van het werk van de inspectie meer duidelijk. „Het al dan niet inzetten van de hardheidsclausule maakt daarvan onderdeel uit. Of dat per leerling tot een oplossing kan leiden, wordt nu zorgvuldig bekeken.”

Examendebacle pagina 10-11