China blokkeert HBO-site na grappen John Oliver

De komiek John Oliver vergeleek president Xi Jinping met Winnie de Poeh en met “een enge oom die 800.000 mensen gevangen houdt in zijn kelder”.

Screenshot uit de uitzending
Screenshot uit de uitzending

Dat vergelijkingen tussen Winnie de Poeh en president Xi Jinping niet goed vallen in China, wisten ze al bij de HBO-show Last Week Tonight. Daarin ratelt komiek John Oliver immers minutenlang door over hoe dergelijke grappen verboden zijn in het land. Dat zijn relaas niet positief zou worden ontvangen kon de omroep dus wel verwachten, maar dat de hele website van HBO in China een week na de uitzending geblokkeerd zou worden, kwam alsnog als een verrassing.

Xi wordt door Chinese sociale media-gebruikers geregeld vergeleken met Winnie de Poeh. De president heeft zulke vergelijkingen op Chinese sociale media laten verbieden.

Zie hier de gelijkenis:

Twitter avatar mrneilmorrow Neil Morrow Having watched John Oliver #LastWeekTonight, it’s impossible to get the image of #China‘s President Xi’s likeness to Winnie the Pooh out of my head. https://t.co/6dJ7IYwOVQ

Volgens The Guardian is de website van HBO sinds zaterdag niet meer bereikbaar in China. Eerder werden referenties aan Oliver en zijn show al gecensureerd op Weibo, de Chinese versie van Twitter.

Twitter avatar TiagoArnaiz Tiago Arnaiz So I just found out that China banned Winnie the Pooh because this comparison photo feat. Xi Jinping and Obama went viral on Weibo. Lol. https://t.co/RVmV6kBrIj

Kritiek

De door Beijing gehate Poeh-vergelijking was niet de enige kritische noot die Oliver uitbracht in zijn uitzending. Hij vergeleek de machtigste man in China ook met “een enge oom die 800.000 mensen gevangen houdt in zijn kelder”. De komiek bekritiseerde daarnaast Xi’s besluit om de limiet van zijn presidentiële termijn op te schorten, het gebruik van politieke heropvoedingskampen en de vervolging van politieke dissidenten. In eerdere uitzendingen nam Oliver al dictatoriale neigingen van Xi en diens onderdrukking van iedere vorm van oppositie op de hak.

Bekijk hier het fragment dat HBO een blokkade in China opleverde:

Veel invloed zal de Chinese blokkade in de praktijk niet hebben. De site en stream van HBO zijn toch al slecht in het land te bereiken. Zo wordt de populaire serie Game of Thrones flink gecensureerd in China. De meeste burgers bekijken HBO daarom via een VPN-verbinding, waarmee ze de blokkades kunnen omzeilen.