Bombardement

‘Zeker 60 doden bij Russische aanval Zuid-Syrië’

Russische militaire vliegtuigen hebben in de nacht van zaterdag op zondag in het zuidwesten van Syrië de kleine stad Busra-al-Harir in de provincie Deraa gebombardeerd, dat in handen is van de oppositie tegen de Syrische president Bashar al-Assad. Dat meldt het Brits Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een non-gouvernementele organisatie die de burgeroorlog in Syrië monitort. Er zouden volgens de organisatie zeker zestig doden zijn gevallen, een aantal dat nog kan oplopen. Het is de eerste luchtaanval van Moskou in Zuid-Syrië sinds juli vorig jaar, toen de VS, Jordanië en Rusland een staakt-het-vuren voor het gebied afspraken.

Volgens het Observatorium zijn in totaal meer dan twintig aanvallen uitgevoerd. Met de aanvallen zou Rusland luchtdekking willen geven aan het Syrische leger dat sinds afgelopen week de strijd om het gebied heeft hervat. De zuidelijke provincie Deraa is een strategisch belangrijk gebied dat grenst aan Israël en Jordanië.

In een reactie zouden de Verenigde Staten aan de Syrische rebellengroep Free Syrian Army (FSA) zondag hebben laten weten geen militair ingrijpen te moeten verwachten. Eerder hadden de VS nog aangekondigd dat het overtreden van het staakt-het-vuren door Rusland en Syrië „serieuze gevolgen” zou hebben. (NRC)