Slob bekijkt of gedupeerde vmbo’ers alsnog een diploma kunnen krijgen

Twee bestuurders van de scholengemeenschap LVO zijn zondag opgestapt naar aanleiding van de examenaffaire.

De eindexamenleerlingen zitten op het Sint-Maartenscollege en Porta Mosana.
De eindexamenleerlingen zitten op het Sint-Maartenscollege en Porta Mosana. Foto Marcel van Hoorn/ANP

Het ministerie van Onderwijs gaat onderzoeken hoe de 354 leerlingen van de Maastrichtse vmbo-scholen, van wie de examens vrijdag ongeldig werden verklaard, alsnog hun diploma kunnen krijgen. Volgens minister Arie Slob (Onderwijs, ChristenUnie) is het niet mogelijk om de diploma’s meteen uit te geven, maar moet per leerling bekeken worden wat de mogelijkheden zijn.

Het gaat om leerlingen die hun schoolexamens nog niet hadden afgerond, en dus niet mee mochten doen aan het centraal examen. De eindexamenleerlingen zitten op het Sint-Maartenscollege en Porta Mosana College.

De affaire was zondagavond aanleiding voor twee bestuursleden van de scholengemeenschap Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) om op te stappen. Ook stelt de scholenkoepel een externe examencommissie aan.

Duidelijkheid per leerling

Minister Slob was maandag in de Tweede Kamer voor een debat over de kwestie. Het meteen verstrekken van diploma’s aan de gedupeerde leerlingen, is volgens Slob niet mogelijk omdat de resultaten van de schoolexamens en die van de centrale examens gezamenlijk moeten aantonen “dat een leerling alle leerstof beheerst en voldoende is uitgerust voor een vervolgopleiding”. Examens toekennen op basis van alleen het centraal examen kan dus niet.

Volgens Slob is er sprake van “bestuurlijk falen” bij LVO. Minister Slob haalt hard uit naar Limburgs schoolbestuur

De minister hoopt uiterlijk woensdag “duidelijkheid per leerling te creëren”. Slob zei dat momenteel onder meer wordt onderzocht of de behaalde cijfers van de ongeldig verklaarde staatsexamens “overeind kunnen blijven”. Ook wordt uitgezocht of bepaalde leerlingen alvast met hun vervolgopleiding kunnen beginnen, zonder het diploma officieel ontvangen te hebben. De minister benadrukt dat het maatwerk is:

“Er moet per leerling een verantwoorde oplossing komen zodat zij goed zijn voorbereid op hun vervolgstudie en werk. We willen zo veel mogelijk voorkomen dat leerlingen hun jaar moeten overdoen.”

Bestuurders opgestapt na affaire

Zondagavond maakte LVO bekend dat twee bestuurders per direct opstappen naar aanleiding van de zogenoemde examenaffaire. Een van de weggestuurde bestuurders was lid van het College van Bestuur, de ander van de Raad van Toezicht. Beiden hadden de portefeuille onderwijs.

LVO heeft ook bekendgemaakt een externe examencommissie aan te stellen om toezicht te houden op eventuele slordigheden in de administratie door docenten. Dit zou de kern van het probleem zijn geweest bij de ongeldigverklaring van de examens, aldus het LVO. In een persbericht schrijft de scholengemeenschap:

“De docenten hebben te goeder trouw hun werkzaamheden uitgevoerd. Maar administratief zijn er fouten gemaakt en onvolkomenheden geconstateerd.”

Lees ook: Kamerleden bekritiseerden de monopoliepositie van de LVO. Kamerleden keihard over schoolbestuur Maastricht

‘Raar afschuifgedrag’

Op de ongeldigheidsverklaring volgde hevige kritiek op het bestuur van de LVO. CDA-Kamerlid Michel Rog noemde het “onvergeeflijk dat het schoolbestuur volledig duikt”. Interim-directeur Loek de Veen had voor de camera’s verklaard dat docenten zich niet bewust waren van de regels en procedures. “Raar afschuifgedrag”, vond ook GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld.

Een woordvoerder van LVO zegt dat de kritiek van de Kamerleden “geen doorslaggevende rol” had in het besluit om bestuurders op te laten stappen. Hij hoopt dat zo snel mogelijk nieuwe bestuurders “die gepokt en gemazeld zijn in het onderwijs” kunnen aantreden.

Toekomst scholieren

De LVO riep het ministerie maandag op de behaalde resultaten te erkennen en te laten staan. “Wij vragen de minister om barmhartigheid”, aldus de woordvoerder. Ook regionale krant De Limburger nam het op voor de 354 scholieren. Op de voorpagina van de krant vraagt de hoofdredactie Slob om leerlingen hun diploma te geven.

“De impact voor de kinderen is enorm: geen vakantie en onzekerheid over de vervolgopleiding. Laat de leerlingen die hun examen gehaald hebben niet boeten voor het falen van de school en de onderwijsinspectie. Geef deze leerlingen hun diploma.”

Twitter avatar vandersteenpaul paul van der steen Actiejournalistiek voorpagina @delimburger: https://t.co/EejXGV8BCH