Asielzoekers We Are Here toch naar nachtopvang

De vluchtelingen kraakten een leegstaand kantoorpand in Amstelveen begin juni. De rechter bepaalde maandag dat ze daar moeten vertrekken.

Een lid van We Are Here in Amstelveen.
Een lid van We Are Here in Amstelveen. Foto Joris van Gennip

De ongedocumenteerde asielzoekers van actiegroep We Are Here die al anderhalve maand in een gekraakt pand in Amstelveen verblijven, gaan toch naar een opvanglocatie in Amsterdam. Eerder op de dag bepaalde de Amsterdamse rechtbank in een kort geding van de groep al dat zij het gebouw moeten verlaten.

De rechter woog de verstoring van de openbare orde door de groep mee in zijn besluit. De groep kraakte eerder per ongeluk tijdelijk bewoonde woningen (‘vergiskraak’ genoemd), wat voor veel onrust en angst in de buurt zorgde.

Uiteindelijk streken de asielzoekers neer in een leegstaand kantoorgebouw. De eigenaar van het pand deed hierop direct aangifte tegen We Are Here. De rechter zei te sympathiseren met de vluchtelingen, maar stelde wel dat kraken verboden is in Nederland en dat de groep het recht op eigendom heeft geschonden.

Wel een alternatief

De rechter liet weten dat hij alleen een uitzondering kon maken om de groep in het pand te laten blijven als zij geen alternatief hadden. “Dat is niet aan de orde”, aldus de rechter. Volgens de advocaat van de Staat kunnen de vluchtelingen die nu het kraakpand uit moeten terecht bij de Amsterdamse nachtopvang. Dat gaat dan ook gebeuren, meldt persbureau ANP. Ze willen het gaan proberen in de Havenstraat. “We willen een oplossing”, zegt een woordvoerder van de krakers.

De woning in Amstelveen was de laatste verblijfplaats voor zestig migranten van actiegroep We Are Here, die in totaal zo’n 180 leden kent. De groep bestaat vooral uit ongedocumenteerde asielzoekers uit verschillende Afrikaanse landen. De afgelopen zes jaar betrokken zij verschillende panden in Amsterdam, om in 2016 de gemeentegrens te overschrijden en in Amstelveen neer te strijken.

Protesten

Hoewel de meeste asielzoekers die illegaal in Nederland verblijven op de achtergrond blijven, protesteert We Are Here regelmatig zichtbaar tegen het asielbeleid. Volgens de migranten zitten ze vast in een zogenoemd asielgat: ze mogen niet blijven in Nederland, maar kunnen ook niet terugkeren naar hun moederland.

De meningen van de partijen in de Amsterdamse gemeenteraad zijn verdeeld over het lot van de asielzoekers. De VVD, het CDA en Forum voor Democratie hebben zich uitgesproken voor ingrijpen door de politie. Zij willen dat de asielzoekers uit de huizen worden gezet. GroenLinks, met tien zetels de grootste partij in de raad, wil dat de gemeente opvang verzorgt voor We Are Here.