Akkoord staat en oliebedrijven: 1 miljard naar Gronings gasgebied

Het aandeel in de aardgasbaten neemt voor Shell en ExxonMobil toe. Zij beloven op hun beurt af te zien van claims.

Foto gemaakt met een drone van de gaswinningslocatie van de NAM in Muntendam.
Foto gemaakt met een drone van de gaswinningslocatie van de NAM in Muntendam. Foto Sem van der Wal / ANP

Oliebedrijven Shell en ExxonMobil hebben maandag een akkoord gesloten met minister Eric Wiebes (Economische Zaken, VVD) over een nieuwe verdeling van de aardgasbaten van het Groningenveld. Verder steunen zowel de staat als de NAM de toekomstige ontwikkeling van het aardgasgebied met elk een bedrag van 500 miljoen euro.

Volgens de nieuwe afspraken gaat het aandeel van de staat van 90 naar 72 procent. De oliebedrijven krijgen een groter aandeel van de aardgasbaten, maar de Nederlandse staat voert voortaan de regie over de aardgaswinning die zo snel mogelijk wordt afgebouwd naar nul. Wat de nieuwe verdeling de schatkist precies gaat kosten, wordt bekendgemaakt in de Miljoenennota. Wiebes toonde zich na het sluiten van de afspraak tevreden:

“De oliemaatschappijen Shell en Exxon nemen hiermee uitdrukkelijk hun verantwoordelijkheid, ook in een situatie waarin het Rijk de regie neemt. (…) De NAM behoudt alle verantwoordelijkheid voor alle kosten rond de veiligheid, ook dus als er geen gas meer wordt gewonnen.”

Een nieuwe verdeling van de aardgasbaten was nodig omdat dochteronderneming NAM onder de huidige verdeling verlieslijdend is. Om die reden keert de NAM over 2018 en 2019 tevens geen dividend uit. De afspraken die gaan gelden voor het Groningenveld zijn dezelfde die al voor alle andere gasvelden in Nederland bestaan.

Geen claims, wel garanties

Shell en ExxonMobil spreken in het akkoord ook af dat ze in de toekomst geen claims indienen over de naar schatting 450 miljard kubieke meter gas die achterblijft in de bodem als de gaskraan helemaal dichtgaat. Dit gas is in totaal zo’n 70 miljard euro waard.

De oliebedrijven garanderen dat de NAM genoeg geld beschikbaar heeft om alle toekomstige schadeclaims en verstevigingswerkzaamheden te betalen. Shell had dit al eerder toegezegd, maar nu doet ook ExxonMobil dit duidelijk. Benelux-directeur Rolf de Jong:

“Het waren pittige gesprekken en ik ben blij dat we eruit zijn. Het was onvermijdelijk dat we met een herijking van de afspraken zouden komen. U noemt het een open einde regeling, we lopen risico, zeker, en onze afspraken lopen in elk geval tot 2030 als de gaswinning helemaal naar nul is gegaan. Daarna kunnen er nieuwe afspraken worden gemaakt, als we dat allemaal noodzakelijk vinden.”