WK voetbal dag 11: Polen uitgeschakeld na fraaie overwinning van Colombia

Na België plaatst ook Engeland zich in Groep G voor knock-outfase. Japan en Senegal houden elkaar in evenwicht. Colombia maakt na winst op Japan nog kans op plek in achtste finales.

 • Colombia schakelt Polen uit

  Colombia maakt na een mooie overwinning op Polen (0-3) nog kans op een plek in de knock-outfase. Polen is daarmee na twee wedstrijden uitgeschakeld voor de volgende ronde.

  Polen
  0
  Colombia
  3
  Mina
  40’

  Falcao
  70’
  Cuadrado
  75’

  De wedstrijd tussen de verliezers van de eerste wedstrijd in Groep H bleef aanvankelijk lang doelpuntloos. Vlak voor rust zette Yerry Mina Colombia dan toch op een verdiende voorsprong. Uit een goed uitgevoerde variant van een hoekschop zette Bayern München-speler James Rodríguez fraai voor, waarna Mina de bal kon binnenkoppen.

  Rodríguez begon de eerste wedstrijd van Colombia tegen Japan vanwege spierklachten nog nog op de bank, maar viel toen al wel in. Zondag was hij volledig fit verklaard door de medische staf, meldde ANP.

  Na rust gaf Colombia de voorsprong niet meer uit handen. In de 70ste minuut werd het 2-0 door een doelpunt van aanvoerder Radamel Falcao na een mooi opgezette aanval van Colombia. Even later was de Colombiaanse vreugde compleet, na een goal van Juan Cuadrado uit opnieuw een voorzet van Rodríguez.

  Twitter avatar NOSvoetbal NOS Voetbal 75’ DOELPUNT Colombia! Schitterende pass James Rodríguez, ijskoude afronding Cuadrado: 3-0! #COL https://t.co/54uOsWKn5v

  Voor een plek in de achtste finales moet Colombia winnen tegen Senegal en concurrent Japan verliezen van Polen.

 • Senegal en Japan houden elkaar in evenwicht

  Senegal en Japan hebben in de tweede wedstrijd van de groepsfase gelijkgespeeld en blijven de koplopers van Groep H. Beide landen begonnen elk met drie punten aan de wedstrijd in Jekaterinenburg. Senegal won het eerste duel in Groep H van Polen (2-1), terwijl Japan verrassend genoeg met dezelfde cijfers te sterk was voor Colombia.

  Japan
  2
  Senegal
  2
  Mané
  11’
  Inui
  34’

  Wagué
  71’
  Honda
  78’

  Het eerste doelpunt kreeg Senegal in de 11e minuut bijna cadeau, door een fout van de Japanse doelman Eiji Kawashima. Hij probeerde een schot te stoppen, maar bokst de bal zo tegen de benen van aanvoerder Sadio Mané aan die vervolgens eenvoudig kan scoren.

  Na ruim een halfuur spelen kwam Japan op gelijke hoogte door een doelpunt van Takashi Inui. Lang hielden beide ploegen elkaar vervolgens in evenwicht in een niet al te spannende wedstrijd.

  Twintig minuten schoot Moussa Wague voor Senegal de 2-1 binnen, na een fraaie voorzet van Youssouf Sabaly, al werd de bal nog even aangeraakt door de hak van M’Baye Niang.

  Even leek het erop dat Senegal de wedstrijd beslist had, maar invaller en oud-speler van VVV-Venlo Keisuke Honda stak daar een stokje voor. Daarmee is hij de eerste Japanner ooit die op drie WK’s heeft gescoord.

 • Engeland vernedert Panama

  Met een zeer ruime overwinning (6-1) op Panama - en een hattrick van Harry Kane - heeft Engeland zich zondagmiddag Nizjni Novgorod geplaatst voor de knock-outfase. Maar liefst vijf van de zes Engelse doelpunten vielen al in de eerste helft, daarvan werd slechts één er níet gemaakt vanuit een standaardsituatie.

  Engeland
  6
  Panama
  1
  Stones
  8’
  Kane
  22’
  Lingard
  36’
  Stones
  40’
  Kane
  46’

  Kane
  62’
  Baloy
  78’

  Het eerste doelpunt viel al in de 8e minuut, uit een corner kopte een compleet vrijstaande John Stones de bal binnen. Even later kreeg Engeland een strafschop na een overtreding op Jesse Lingard, die werd snoeihard de linkerbovenhoek binnengeschoten door Kane. Lingard schoot de Engelsen vervolgens met een prachtig schot naar de 3-0.

  Doelpunt nummer vier kwam op naam van John Stones, hij kopte de rebound binnen na een vrije trap. In de laatste minuten van de eerste helft mocht Kane de bal opnieuw op de stip leggen: 5-0. En daar bleef het niet bij voor de aanvoerder en sterspeler van de Engelsen, in de tweede helft scoorde hij opnieuw en zette zo de derde hattrick voor een Engelse speler op een WK ooit op zijn naam. Met vijf doelpunten is hij nu bovendien topscorer op dit WK, voor de Portugees Cristiano Ronaldo en de Belg Romelu Lukaku, die beiden vier keer doelpunten op hun naam hebben staan.

  Lees ook het verslag van de eerste wedstrijd van Engeland op het WK: Prins Harry Kane redt Engeland

  Na enkele wissels leek Engeland het laatste halfuur wat te verslappen. Daar kon Panama gebruik van maken en zo de vernedering iets minder groot maken. Felipe Baloy scoorde het eerste doelpunt voor zijn land op een WK. In Groep G hebben Engeland en België zich nu allebei geplaatst voor de achtste finales. Komende donderdag wordt in het onderlinge duel bepaald wie de poulewinnaar wordt. Ze hebben nu een gelijk doelsaldo. Panama en Tunesië staan allebei op nul punten.

  Harry Kane scoort vanaf de penaltystip het vijfde doelpunt voor Engeland tegen Panama. Foto Matthew Childs/Reuters

 • Bekijk hier het hele programma WK voetbal 2018