VS herenigen 522 migrantenkinderen met ouders

Na dagen van nationale en internationale ophef over Trumps ‘zerotolerancebeleid’ worden nu kinderen herenigd met hun ouders

Mannen, vrouwen en kinderen komen aan bij een busstation nadat zij langs de douane en grensbescherming zijn geweest, beeld van zaterdag 23 juni.
Mannen, vrouwen en kinderen komen aan bij een busstation nadat zij langs de douane en grensbescherming zijn geweest, beeld van zaterdag 23 juni. Foto Spencer Platt / Getty Images / AFP

De Verenigde Staten hebben 522 migrantenkinderen die aan de grens met Mexico werden gescheiden van hun familie, herenigd met hun ouders. Zondag zullen nog eens zestien kinderen weer naar hun ouders gebracht worden, meldt persbureau Reuters. De kinderen werden gescheiden van hun ouders omdat zij illegaal het land binnen waren gekomen.

De Amerikaanse president Trump ondertekende woensdag een decreet waarin staat dat illegale migrantenkinderen niet meer gescheiden zullen worden van hun ouders. Families die de grens zijn overgestoken, komen nu gezamenlijk vast te zitten terwijl er strafrechtelijk onderzoek wordt gedaan naar de ouders.

Trumps zerotolerancebeleid voor illegale immigratie leidde in de VS, onder zowel Democraten als Republikeinen, maar ook internationaal tot hevige kritiek. Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid stelde vast dat er meer dan tweeduizend, soms zelfs zeer jonge kinderen, ergens anders werden opgevangen dan hun ouders.

Lees ook: Migrantenkinderen in de VS roepen huilend om hun ouders

‘I really don’t care, do u?’

Trumps vrouw, Melania en zijn dochter Ivanka keerden zich tegen het harde beleid van de president. Melania Trump bezocht deze donderdag een detentiecentrum voor migrantenkinderen bij de Amerikaanse zuidgrens. Op weg naar het centrum droeg de First Lady een jas met daarop de tekst ‘I really don’t care, do u?’, “Het kan mij niet schelen, jou wel?”.

Volgens nationale media wisten sommige ouders niet waar hun kinderen waren en hadden ze weinig tot geen contact met hen. Het Port Isabel Service Processing Centre in Texas is tot het primaire familieherenigingscentrum gemaakt. Alle ouders krijgen het telefoonnummer van een informatielijn en ieder opvangcentrum krijgt een coördinator om de hereniging in goede banen te leiden.

Lees ook: Migrantenkinderen in kooien, maar Trump haalt nog geen bakzeil

Meeste kinderen zonder ouders

Het grootste deel van de opgevangen kinderen (83 procent) is het land binnengekomen zonder ouder of voogd, aldus het ministerie van Binnenlandse Veiligheid. De overige zeventien procent van de kinderen is afzonderlijk van de ouders opgevangen als gevolg van het Amerikaanse zerotolerancebeleid.

Een klein deel van de kinderen gaat niet terug naar de ouders aangezien de familieband niet kan worden bevestigd of omdat de volwassene een bedreiging vormt voor het kind. De meeste kinderen komen uit Midden-Amerika, en met name Guatemala, Honduras en El Salvador. Het zerotolerancebeleid werd in april aangekondigd en stelt dat alle immigranten die illegaal de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten oversteken, strafrechtelijk worden vervolgd en vast worden gezet.