Doden bij hernieuwde protesten Nicaragua

Bij gewelddadige confrontaties vielen op verschillende plekken in het land opnieuw dodelijke slachtoffers dit weekend. Er werd ook een kind van vijftien maanden doodgeschoten.

Een demonstrant staat buiten voor de Nationale Universiteit van Nicaragua (UNAN), in Managua, Nicaragua, op 23 juni.
Een demonstrant staat buiten voor de Nationale Universiteit van Nicaragua (UNAN), in Managua, Nicaragua, op 23 juni. Foto REUTERS / Andres Martinez Casares

Opnieuw zijn er dit weekend op verschillende plekken in Nicaragua doden gevallen bij gewelddadige confrontaties tussen politie en demonstranten, meldt persbureau AP.

Het geweld laaide op vrijdagavond opnieuw op en hield tijdens het weekend aan. Het vond onder andere plaats in de hoofdstad Managua, bij een universiteit en op straat, waar de politie probeerde barricades van demonstranten te verwijderen.

Daarbij is ook een kind van vijftien maanden omgekomen, waarvan de moeder volgens AP tegenover lokale media verklaarde dat hij door een politieagent is doodgeschoten. De politie verklaart dat de kogel is afgevuurd door een demonstrant.

Staakt het vuren

Ook in de stad Masaya, net buiten Managua, waar men niet langer de regering van president Daniel Ortega erkent, vielen volgens het Rode Kruis twee doden. In Masaya proberen katholieke bisschoppen een staakt het vuren te bewerkstelligen tussen de demonstranten en de overheid.

Onze correspondent Latijns-Amerika, Nina Jurna, sprak met leiders van de protesten.

De protesten in Nicaragua begonnen half april, naar aanleiding van een pensioenhervorming die de regering van Ortega wilde doorvoeren. Ondanks dat de plannen voor de hervorming vanwege de protesten werden ingetrokken, is de onrust in het land niet opgehouden. Demonstranten eisen het aftreden van president Ortega, die ervoor heeft gezorgd dat er geen termijnlimiet is aan zijn presidentschap.

Hulpgroepen hebben sinds het begin van de protesten ruim tweehonderd doden gemeld. Daarnaast zijn honderden activisten opgepakt en vastgezet of verdwenen.