WK voetbal dag 10: Duitsland in allerlaatste minuten langs Zweden

In een zinderende wedstrijd heeft Duitsland in de allerlaatste minuten van Zweden weten te winnen (2-1). Eerder op de dag won Mexico van Zuid-Korea (2-1) en België van Tunesië (5-2).

 • Duitsland wint in de laatste minuten toch van Zweden

  94 minuten lang bleven de Duitsers proberen, maar het leek maar niet te gaan lukken. Tot de slotfase van de slotfase. In een zinderende wedstrijd waarin de Duitsland weinig anders deed dan aanvallen kwam de regerend wereldkampioen via een prachtige goal van Toni Kroos op een 2-1 voorsprong. Daarmee houden ze zicht op een plek in de achtste finales.

  Duitsland
  2
  Zweden
  1
  Toivonen
  32’

  Reus
  48’
  Boateng
  82’
  Kroos
  95’

  Omdat Duitsland zijn eerste wedstrijd verloor van Mexico (0-1) móest het vandaag en dat was vanaf de aftrap duidelijk. Die Mannschaft ging in de aanval en kreeg al in de eerste twintig minuten meerdere kansen. Tegelijkertijd hielden de Zweden nauwlettend een mogelijkheid op een counter in de gaten en braken via Marcus Berg en Ola Toivonen meermaals gevaarlijk uit. Het was die laatste die uiteindelijk in de 32ste minuut de openingsgoal maakte. Hij nam de bal aan op de borst, liet hem stuiteren en tikte hem vervolgens via verdediger Antonio Rüdiger over doelman Manuel Neuer.

  Kort na rust kreeg Duitsland de goal die het nodig had. Marco Reus kon van dichtbij de 1-1 binnenschieten. Het spelbeeld bleef in de rest van de tweede helft hetzelfde: Duitsland viel aan, Zweden verdedigde. Bij een van de Zweedse counters ging Jérome Boateng wel erg ongecontroleerd in op spits Berg. De Duitse verdediger kreeg zijn tweede gele kaart.

  Met tien man was Duitsland nog steeds de ploeg in balbezit. Via een kopbal van Toni Kroos kwamen de Duitsers dichtbij, maar doelman Robin Olsen hield de bal met een knappe redding van de lijn. De grootste kans kreeg Duitsland in de laatste minuten van de wedstrijd: Brandt knalde op de paal, in de rebound ging de bal ook over.

  En toen kreeg Duitsland nog een vrije trap in de 95ste minuut aan de zijkant van het strafschopgebied. Kroos ging ervoor staan, tikte de bal naar Reus, die legde hem stil en Kroos haalde uit: met een krul in de linkerbovenhoek.

  Duitsland staat nu tweede in groep na Mexico, dat zes punten heeft. Als Duitsland zijn laatste wedstrijd van Zuid-Korea wint, is het door.

  De winnende goal van Toni Kroos. Foto Francois Lenoir/Reuters

 • Mexico vrijwel zeker door, Zuid-Korea uitgeschakeld

  Mexico heeft zijn tweede wedstrijd van het toernooi gewonnen en is daarmee vrijwel zeker door naar de volgende ronde. In Rostov aan de Don waren de Mexicanen met 2-1 te sterk voor Zuid-Korea. De Zuid-Koreanen kunnen de achtste finales niet meer halen.

  Zuid-Korea
  1
  Mexico
  2
  Vela
  26

  Hernández
  66’
  Heung-min
  93’

  De eerste goal van de wedstrijd viel uit een strafschop. Hyan-Soo probeerde met een sliding een voorzet van Guardado te voorkomen maar raakte met zijn hand de bal. Carlos Vela verzilverde de penalty. De Mexicanen gokten na rust vooral op de counter. Een daarvan pakte goed uit: Javier Hernández kreeg in volle vaart de bal aangespeeld van Hirving Lozan, kapte een verdediger uit en schoot de bal langs de keeper.

  Even kreeg Zuid-Korea in de laatste minuten nog hoop op een gelijkspel. In de blessuretijd haalde Heung-Min Son uit van zo’n twintig meter en krulde de bal met links prachtig in de linkerhoek. Niet lang erna floot de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd.

  Door de winst op Duitsland (1-0) staat Mexico nu op zes punten in groep F. Duitsland moet zaterdagavond winnen tegen Zweden, dat zijn eerste wedstrijd won van Zuid-Korea, om in het toernooi te blijven.

 • België overtuigt tegen Tunesië

  In een aantrekkelijke wedstrijd, met aanvallend voetbal van vooral België, hebben de Rode Duivels zaterdag overtuigend gewonnen van Tunesië (5-2). Door de winst in de eerste wedstrijd tegen Panama (3-0) is België nu vrijwel zeker van een plek in de achtste finale.

  Tunesië speelde niet slecht maar kon weinig inbrengen tegen de klasse van Eden Hazard (twee goals) en Romelu Lukaku (ook twee) en de eveneens goed spelende Dries Mertens en Kevin De Bruyne. Al in de vijfde minuut werd Hazard neergehaald in het strafschopgebied. De pingel schoot hij vervolgens zelf zelfverzekerd erin. Tien minuten daarna was het de beurt aan Lukaku die binnen het Tunesisch strafschopgebied knap de bal met links in de rechterhoek legde.

  België
  5
  Tunesië
  2
  Hazard
  6’
  Lukaku
  16’
  Bronn
  18’
  Lukaku
  48’

  Hazard
  51’
  Batshuayi
  90’
  Khazri
  93’

  België domineerde, maar Tunesië zette ook aan. In de achttiende minuut verlengde Dylan Bronn een vrije trap met het hoofd: onhoudbaar voor keeper Thibaut Courtois. Vlak voor rust stiftte Lukaku de bal langs de keeper nadat de Belg doorgebroken was na een steekpass.

  Ook in de tweede helft bepaalden de Belgen het spelbeeld. Via een mooie goal van Hazard en eentje van Michy Batshuayi, die voor Lukaku erin was gekomen, wist België de voorsprong te vergroten. Hoewel het eerder 6-1 of 7-1 leek te gaan worden (vooral Batshuayi miste kansen), wist Tunesië er in de blessuretijd nog eentje in te tikken. Wahbi Khazri maakte van dichtbij de 5-2.

  Correctie (23-6-2018): In een eerdere versie van dit bericht stond dat België al door was naar de achtste finales. Theoretisch is er nog een (kleine) kans dat ze het niet halen.

  Eden Hazard van België viert de 4-1, zijn tweede goal van zaterdag. Foto EPA

 • Lees ook: De voorbeschouwing op dag 10 van het WK
 • Bekijk hier het hele programma WK voetbal 2018
 • “De coach is tandarts, is dat niet sympathiek? Nou, ik ga liever anderhalf uur naar de tandarts dan dat ik IJsland zie voetballen.”

  Lees de column van Arjen Fortuin: O Thor, verlos ons van IJsland