Vmbo-examens ongeldig op twee scholen Maastricht

354 Scholieren gedupeerd Omdat hun schoolexamens nog niet waren afgerond, zijn nu van 354 vmbo-leerlingen in Maastricht de eindexamens ongeldig.

De eindexamens van alle 354 leerlingen van twee vmbo-scholen in Maastricht zijn door de Inspectie van het Onderwijs ongeldig verklaard. Dat heeft minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs, ChristenUnie) vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Het blijkt dat de leerlingen hun schoolexamens nog niet hadden afgerond, waardoor ze niet hadden mogen deelnemen aan het centraal examen. De schoolexamens en het centraal examen – dat in mei op alle middelbare scholen tegelijk plaatsvindt – vormen samen het eindexamen.

De Inspectie bekijkt per geval wat de gevolgen zijn voor de leerlingen. Sommigen kunnen deze zomer wellicht hun schoolexamens alsnog inhalen, en vervolgens het centraal examen opnieuw maken. Anderen moeten waarschijnlijk hun hele eindexamenjaar over doen. Medio volgende week krijgen de leerlingen volgens het ministerie meer duidelijkheid.

Het gaat om eindexamenleerlingen van het Sint-Maartenscollege en Porta Mosana, verenigd onder de koepel VMBO Maastricht. Bij onderzoek bleek dat alle 354 examenkandidaten van de scholen gaten hadden in hun ‘programma toetsing en afsluiting’. Daarin staat onder meer welke vakken de leerlingen met een schoolexamen moeten hebben afgesloten voordat ze aan het eindexamen mogen deelnemen. Alle leerlingen hadden één of meer vakken niet gehaald.

Wat er precies fout is gegaan bij de twee scholen, moet volgens een woordvoerder van het ministerie nog worden onderzocht door de Inspectie.

Of er sancties volgen voor VMBO Maastricht, is ook onduidelijk. „Dat wordt ook nog onderzocht”, aldus de woordvoerder. „De leerlingen hebben nu onze prioriteit.”

De zaak kwam aan het rollen door een klokkenluider. De inspectie verzocht de school om gegevens en kreeg daarop incorrecte en incomplete informatie. Daarna ging de instantie zelf op onderzoek uit. VMBO Maastricht valt onder stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO). Scholen en bestuur van LVO zeggen de gang van zaken te betreuren.

Interim-directeur Loek de Veen van VMBO Maastricht zegt in een persbericht dat docenten zich onvoldoende bewust zijn geweest van regels en procedures „met verstrekkende gevolgen voor de betreffende leerlingen”: „Ik vind dit verschrikkelijk.”

Vrijdagavond werd in een congrescentrum in Maastricht een informatieavond georganiseerd voor bezorgde leerlingen en hun ouders. Zeker achthonderd van hen verschenen. Dat leidde tot lange rijen voor de microfoons en ouders die boos wegliepen, omdat ze onvoldoende antwoord kregen of de sfeer in de zaal, ondanks ingehuurde beveiliging, „te opgefokt” vonden.