Brieven

Plan voor Nieuw Crooswijk was megalomaan

De Rotterdambijlage van de NRC presenteert zich wel vaker als een promotiekatern, maar zaterdag 9 juni maakte mijn krant het wel erg bont. Onder de titel Gezocht: masterplan voor de Maasstad werd een pleidooi gehouden voor de visionaire ruimtelijke ordening waarbij het masterplan van de OntwikkelingsCombinatie Nieuw Crooswijk als illustratie werd opgevoerd. In de Rotterdamse gemeenteraad geldt hierover het adagium: dat nooit meer! Dat is logisch, de weerstand vanuit de bewoners was en is ongekend. In de zucht van een ontwikkelaar naar een mooie locatie bij het Kralingse Bos moest 85 procent van een echte volkswijk met betaalbare woningen worden gesloopt.

Peter van der Gugten van vastgoedbedrijf Heijmans stelt dat het overgrote deel van de wijk voor was, maar dat is van hem toch een blijvende vergissing. Het plan uit 2004 was megalomaan, alle straten moesten anders lopen en in 10 jaar zou de boel klaar zijn. Nu zijn voor het eerste deel 800 woningen gesloopt en om überhaupt te kunnen starten moest er nog 23 miljoen gemeenschapsgeld bij.

Gelukkig is het proces halverwege gestopt en is de woningcorporatie bezig om binnen de bestaande structuur woningen op te knappen of te vervangen. Het grootste goed, de sociale samenhang van mensen die opgegroeid zijn in een gewone wijk, heeft echter een flinke knauw gekregen.

Het wordt tijd ook eens te kijken naar de keerzijde van de medaille: hoe de bouwende macht de gewone stad soms verplettert!