Opinie

Hilton

In 010

Een stille zaterdagmiddag in het jubilerende Hilton. In het restaurant is slechts één lunchtafeltje bezet, en aan het andere zit ik. Voordeel voor de eenzame gast is dat hij alle aandacht krijgt. Rond mijn dis dwarrelen drie serveersters, van wie de één meteen het lege waterflesje weghaalt, alsook het ongebruikte wijnglas, de ander informeert of alles naar wens is, en de derde of het heeft gesmaakt.

Nou, eerlijk gezegd niet, antwoord ik. Het broodje makreel viel een beetje tegen, vooral vanwege de combinatie met de zoet-zure garnering, en dat alles voor de lieve duit van zeventien euro (inclusief water). De serveerster kijkt mij glimlachend aan en adviseert: „Dan zegt u volgende keer: liever geen garnering.”

Op de achtergrond klinkt rustgevende jazzmuziek en dat is misschien een van de weinige constanten in de geschiedenis van het 55-jarige hotel. Toen ik er dertig jaar geleden, bij een vorig jubileum, een nachtje logeerde, telde Hilton nog een casino, een discotheek (Le Bateau), een souvenirwinkel en een kapper.

Allemaal verdwenen. De ‘grote schoonmaak’ past bij het strakke imago van Hilton als internationaal zakenhotel. Toeristen zijn er welkom, maar de uitstraling is toch vooral: business as usual. In de ruime, zoetgeurende lobby verdringen zich door de week zakenlieden uit alle werelddelen. In het weekend vliegen ze weer naar huis.

Hilton is vanouds ook een sterrenhotel. Bruce Springsteen, David Bowie en The Rolling Stones verbleven er. Bij het zilveren jubileum in 1988 trof ik een praatgrage portier die vertelde dat Rod Stewart ooit zijn bed naar buiten had gesmeten, alsmede zijn toiletpot. En dat Lou Reed uren zoek was, terwijl hij moest optreden in Brussel. Portier in paniek. Uiteindelijk vond hij de popster in de toenmalige platenzaak Dankert, waar Reed naar zijn eigen muziek zat te luisteren.

Of dat andere jubilerende Rotterdamse hotel, New York, ook van die smakelijke anekdotes kan opdienen is mij niet bekend. Wel dat New York zich in vijfentwintig jaar tijd heeft ontwikkeld tot een grote toeristische trekpleister. En tevens tot een attractie waar de gemiddelde Rotterdammer eerder voet over de drempel zal zetten dan in het Hilton.