Ethiopië arresteert zes verdachten na granaataanslag

De aanslag vond plaats tijdens een politieke bijeenkomst waar de premier een toespraak hield. De premier bleef ongedeerd.

Bij een politieke bijeenkomst in Ethiopië werd zaterdag een aanval met een granaat uitgevoerd. Er vielen "een aantal doden", zei de premier tijdens een televisieafspraak.
Bij een politieke bijeenkomst in Ethiopië werd zaterdag een aanval met een granaat uitgevoerd. Er vielen "een aantal doden", zei de premier tijdens een televisieafspraak. Foto Maheder Haileselassie/Reuters

De Ethiopische autoriteiten hebben zes verdachten aangehouden voor de granaataanslag die zaterdag plaatsvond tijdens een toespraak van premier Abiy Ahmed. Zeker 156 mensen raakten bij het incident gewond, van wie negen in levensgevaar verkeren. Twee personen zijn hierbij om het leven gekomen, meldt Reuters zondag.

De aanslag vond plaats tijdens een grote politieke bijeenkomst in hoofdstad Addis Abeba kort nadat premier Ahmed zijn toespraak had afgerond. Tienduizenden mensen waren bij het evenement aanwezig. Ooggetuigen zeggen dat de premier het doelwit van de aanval was. Iemand probeerde een granaat naar het podium te gooien waar Abiy Ahmed zich bevond, maar werd tegengehouden door de menigte. De premier bleef ongedeerd. Hij sprak later tijdens een televisietoespraak over een “goed voorbereide aanval” die “goedkoop en onacceptabel” is.

Onderzoek

De stafchef van de premier liet via Twitter weten dat “de daders voor de rechter zullen verschijnen”.

Het is niet precies duidelijk hoeveel mensen gewond zijn geraakt. De stafchef van premier Abiy Ahmed schreef eerder op Twitter over 83 gewonden, de politie sprak volgens persbureau AP over meer dan honderd gewonden.

Twitter avatar fitsumaregaa Fitsum Arega We will overcome hate with love. Some whose heart is filled with hate attempted a grenade attack. HE PM Abiy is safe. All the casualties are martyrs of love & peace. HE PM sends his condolences to the victims.The perpetrators will be brought to justice. #Ethiopia ፍቅርያሸንፋል

Abiy Ahmed is sinds april premier van het land. Hij volgde Haile Mariam Desalegn op die in februari was afgetreden. Het was hem niet was gelukt een einde te maken aan de onrust in het land. De Ethiopische bevolking protesteerde sinds 2015 al tegen de regering. Abiy Ahmed maakte in juni een einde aan de noodtoestand die in februari was afgekondigd. Hij deed dit twee maanden eerder dan gepland. Volgens de stafchef was “het wettelijk gezag weer hersteld”.

Lees meer over premier Ahmed: Kan nieuwe leider voorkomen dat Ethiopië uiteenvalt?