Breton, si bon

proeft een Bourgueil, een ‘intellectuele’ wijn met ‘magische’ krachten.
Domaine Breton 2016 Trinch! Bourgueil, Frankrijk; 13,90 euro; wijnvriend.nl
Domaine Breton 2016 Trinch! Bourgueil, Frankrijk; 13,90 euro; wijnvriend.nl

Pierre en Catherine Breton hebben hun achternaam mee. Breton is het alias waarachter hun signature druif cabernet franc zich verschuilt in de Loire. Wijnoneigenlijke zaken stoppen ze daar nooit in de fles. Ooit leerde Pierre zuivere wijn maken van Jean Foillard, een van de grondleggers van ‘De Bende zonder Zwavel’ uit Beaujolais. Vrienden werden het. Vrienden zijn het.

Vrienden maakt het domaine inmiddels overal. Omdat de wijnen steeds beter worden. Omdat de klare wijnbeginselen nog steeds fanatiek worden verkondigd. In alle opzichten: puur natuur breton. (Of cabernet franc voor wie dat toch makkelijker vindt.) Heerlijke druif voor wie het minder alledaagse aanhangt en mooie verhalen wenst te vertellen tijdens het drinken. Bourgueil wordt een intellectuele wijn genoemd. Schrijver en filosoof Rabelais dichtte dit rood al rond 1500 magische krachten toe en gaf het een glorieuze rol in zijn boeken.

De importeur filosofeert ook: „Het veel lekkerdere en chiquere broertje van die ordinaire charlatan van een cabernet sauvignon die het met iedereen en overal doet, komt in Bourgueil tot zijn grootste prestatie.” De eerlijkheid gebiedt mij te vertellen dat die importeur nimmer een volgzaam onderdaan van ‘King Cab’ is geweest. Maar ik kan zijn aanhankelijkheidsverklaring begrijpen. Onlangs proefde ik een Nuits d’Ivresse 2015, Beaumont 2016 en Les Perrières 2012. Breton, si bon.

Zoals immer liet ik de opmaat tot het grote werk verzorgen door Trinch!, de vrolijke intellectueel uit het Breton-gezelschap. Rabelais meende destijds ‘Trinch!’ te hebben gehoord tijdens het ontkurken van een fles. Trinch! komt van jonge cabernet franc stokken die worden klaargestoomd voor het grote werk. De liefhebber geniet dus van de jeugdversie. Vol sap, zwarte bessen en rijpe tomaat. Met zwarte peper, gebrande paprika – en potloodslijpsel. Noteer ’m met pen als zomerrood.