‘Bankier van de onderwereld’ opgepakt

De 55-jarige Nederlander beheerde tientallen miljoenen euro’s. Hij wordt verdacht van onder meer verduistering en oplichting.

De politie heeft een 55-jarige man opgepakt. Volgens het Openbaar Ministerie is hij de 'bankier van de onderwereld'.
De politie heeft een 55-jarige man opgepakt. Volgens het Openbaar Ministerie is hij de 'bankier van de onderwereld'. Foto Marcel van Hoorn/ANP

De politie heeft een 55-jarige Nederlander opgepakt die vermoedelijk een “bankier van de onderwereld” is. Dat laat het Openbaar Ministerie zaterdag weten. Hij wordt verdacht van witwassen, valsheid in geschrift, verduistering en oplichting.

De man woont al jaren in het buitenland en werd gearresteerd op 26 april toen hij “voet op Nederlandse bodem zette”. Hij beheerde tientallen miljoenen euro’s voor zowel criminelen die geld via het buitenland wilden wegsluizen, als voor rijken die hun vermogen buiten het zicht van de belastingdienst wilde houden.

Stelen

Het OM vermoedt dat hij het vermogen van zijn klanten gebruikte als onderpand voor leningen die hij niet terugbetaalde. Dit kwam aan het licht toen schuldeisers hun geld kwamen opvragen. Een aantal klanten heeft inmiddels aangifte gedaan tegen de man. De schade bedraagt in sommige gevallen meer dan een miljoen euro.

Ook heeft de politie dinsdag zes klanten van de man gearresteerd op verdenking van het witwassen van crimineel geld via een stratenmakersbedrijf. Het OM vermoedt dat hierbij ook ambtenaren zijn omgekocht. Het OM doet nog verder onderzoek en kan geen details geven. Bij de arrestatie dinsdag heeft de politie verschillende goederen in beslag genomen, zoals een boot, twee BMW’s en onroerend goed.