Grote brand Leeuwarden leidde tot overlast

De brand ontstond om half negen ‘s ochtends en was rond twee uur geblust.

Foto: iStock

De brand ontstond vrijdagochtend rond half negen in een voormalig kantoor van de Belastingdienst in het centrum van de Leeuwarden. In het kantoor waren vijf anti-kraakbewoners aanwezig, die inmiddels elders worden opgevangen.

Een kraan sloopte later op de dag delen van het pand, zodat de brand beter geblust kon worden. Daardoor laaide brand wel op en kwam er meer rook vrij. Het sein brandmeester werd rond 13.45 gegeven.

Het Medisch Centrum Leeuwarden schortte in de ochtend enkele uren operaties op, omdat rook het ziekenhuis binnenkwam. Inmiddels worden er geen gevaarlijke stoffen in de lucht gemeten en zIjn de operaties hervat, meldt het ziekenhuis op Twitter.

Straten afgesloten

Een aantal kantoorpanden en huizen in de omgeving van de brand aan de Tesselschadestraat werden uit voorzorg ontruimd en omliggende straten warem afgesloten.

Inwoners in de buurt werden geadviseerd ramen en deuren dicht te houden wegens rookontwikkeling. Ook het brugwachtershuisje van de Verlaatsbrug werd gesloten, waardoor er geen vaarverkeer over de Harlingervaart mogelijk is, meldt de gemeente.

Bussen en treinen vanaf station Leeuwarden rijden weer volgens dienstregeling maar wel om het afgezette gebied heen, aldus de gemeente.