WK voetbal dag 9: Zwitserland klopt Servië in spannende wedstrijd: 2-1

Eerder op vrijdag won Nigeria met 2-0 van IJsland. Met diezelfde score won Brazilië van Costa Rica.

 • Zwitserland beslist wedstrijd tegen Servië in laatste minuut

  In een felle en vermakelijke wedstrijd heeft Zwitserland vrijdagavond gewonnen van Servië. Het werd 2-1.

  Het eerste doelpunt van de wedstrijd viel vroeg: in de zesde minuut was Aleksandar Mitrovic de verdediger Fabian Schär de baas. Hij kopte de scherpe voorzet van Dusan Tadic binnen en scoorde de 1-0 voor Servië.

  Servië
  1
  Zwitserland
  2
  Mitrović
  5’

  Xhaka
  52’
  Shaqiri
  90’

  In de gehele eerste helft lag het tempo hoog. Zwitserland ging met onder meer de middenvelders Blerim Dzemaili en Valon Bahrami fel op zoek naar de gelijkmaker, maar slaagde daar nog niet in. Voor het Zwitserse doel bleef Servië gevaarlijk met Mitrovic. Ook Ajacied Tadic speelde een sterke wedstrijd.

  Direct na rust was het Zwitserland dat wat meer druk zette. In de 52ste minuut zorgde een hard schot van Granit Xhaka voor de gelijkmaker: 1-1. Luttele minuten later raakte Xherdan Shaqiri de kruising. Daarna ging het spel onverminderd op en neer, met grote kansen voor beide ploegen. Mitrovic kwam net iets te kort om een voorzet in te tikken; de Zwitserse invaller Mario Gavranovic schoot in het zijnet (en stond al buitenspel). Diezelfde Gavranovic werd in 84ste minuute vrijgespeeld voor de keeper, maar doelmann Vladimir Stojkovic blokkeerde zijn inzet.

  Uiteindelijk werden Stojkovic en zijn verdediging toch geklopt, door Shaqiri. Hij kreeg de bal vanaf de middenlijn toegespeeld en zette een rush in naar het doel: 2-1 voor Zwitserland, in de laatste minuut.

  Na de winst staat Zwitserland, samen met Brazilië, nu bovenaan in poule E.

  Xherdan Shaqiri (links) scoort het tweede doelpunt voor Zwitserland tegen Servië. Foto Patrick Hertzog/AFP

 • Nigeria verrast IJsland

  Nigeria heeft vrijdag verrassend gewonnen van IJsland. De wedstrijd, waarin aanvankelijk weinig gebeurde, eindigde in 2-0 voor de Afrikaanse ploeg.

  De spaarzame kansen in de eerste helft waren allemaal voor de IJslanders. Op slag van rust miste Alfred Finnbogason een kans om te scoren uit een door Gylfi Sigurdsson genomen vrije schop.

  Nigeria
  2
  IJsland
  0
  Musa
  49’
  Musa
  75’

  In de tweede helft kwamen de Nigerianen meer aan spelen toe - én aan scoren, met dank aan spits Ahmed Musa. De oud-VVV’er schoot kort na rust de 1-0 hard binnen met een halve volley. Het was de bekroning op een razendsnelle counter. Daarna volgden meer kansen voor Nigeria, waaronder schoten op de lat.

  In de 75ste minuut maakte Musa ook nog het tweede doelpunt voor de Afrikanen. Hij zette zelf de aanval op en rondde die af, door een verdediger te passeren en de uitgekomen keeper Hannes Halldórsson uit te spelen. Enkele minuten later kreeg IJsland de kans op de aansluitingstreffer. Sigurdsson liet echter na een penalty (toegekend na tussenkomst van de videoscheidsrechter) te benutten: hij schoot hoog over.

  Na twee gespeelde wedstrijden maken beide ploegen nog kans op de tweede plek in poule D, wat genoeg zou zijn voor de achtste finales. Ook Argentinië maakt nog kans op die tweede plaats. Kroatië, dat twee wedstrijden heeft gewonnen, is koploper van de groep.

  Ahmed Musa van Nigeria juicht nadat hij heeft gescoord tegen IJsland. Foto Zurab Kurtsikidze/EPA

 • Brazilianen laat op dreef

  Brazilië wist pas te winnen in de slotfase door twee late goals: 2-0. De Zuid-Amerikanen waren duidelijk beter, hadden meer balbezit en creëerden meer kansen, maar de vijfvoudig wereldkampioenen wisten pas in de blessuretijd te scoren.

  De eerste goal kwam van Philippe Coutinho, speler van FC Barcelona. Hij schoot in de 91ste minuut door de benen van keeper Keylor Navas van rivaal Real Madrid. De tweede kwam zes minuten later van Neymar, op aangeven van Douglas Costa.

  Brazilië
  2
  Costa Rica
  0
  Coutinho
  91’
  Neymar
  ’97

  In de 26ste minuut schoot de Braziliaan Gabriel Jesus al raak, maar die goal werd afgekeurd door de Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers.

  In de tweede helft zette Brazilië flinke druk. Maar door knappe reddingen van Navas bleven de Costa Ricanen aanvankelijk overeind. In de 77ste minuut gaf Kuipers de Brazilianen een penalty, nadat Neymar theatraal naar de grond ging. Maar met behulp van de videoscheidsrechter werd die foutieve beslissing teruggedraaid.

  Vanavond speelt in dezelfde poule Zwitserland tegen Servië, die ploeg won in de eerste ronde ook van Costa Rica.

  Philippe Coutinho scoort de eerste goal voor de Brazilianen. Foto Max Rossi/Reuters

 • Programma

  Brazilië 2 - 0 Costa Rica

  • #25
  • Groep E
  • Sint Petersburg

  Nigeria 2 - 0 IJsland

  • #24
  • Groep D
  • Volgograd

  Servië 1 - 2 Zwitserland

  • #26
  • Groep E
  • Kaliningrad

  Bekijk hier het hele programma WK voetbal 2018
 • “Je zou denken dat Duitsland grotere problemen heeft. Maar het voetbalnieuws bij de regerend wereldkampioen wordt beheerst door een vrouw.”

  Lees de column van Emilie van Outeren: Seksisme - seksrel: 0‑1