Voetbal

Eredivisie moet vrezen voor uitstel videoscheidsrechter

De beoogde invoering van de videoarbiter (VAR) komend seizoen in de eredivisie loopt mogelijk vertraging op. Volgens de KNVB dreigt er een tekort aan videoscheidsrechters. „Het mogelijke uitstel is een direct gevolg van het vastlopen van onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden voor bedoelde arbiters”, laat de KNVB weten. In maart van dit jaar werd besloten om videoarbitrage in te voeren. Volgens plan zou de VAR komend seizoen actief moeten zijn bij de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal, de competitie in de eredivisie, de play-offs en in een deel van het toernooi om de KNVB-beker, inclusief finale. De KNVB heeft de afgelopen maanden intensief overleg gevoerd met de BSBV, de belangenvereniging voor scheidsrechters. Die wees het pakket arbeidsvoorwaarden van de hand, ook na volgens de KNVB „verregaande tegemoetkoming”. Volgens de voetbalbond is het belangrijkste breekpunt in de onderhandelingen de eis van de BSBV om invloed te hebben op het aanstellingsbeleid. De KNVB beraadt zich op andere scenario’s. De bond gaat nu vacatures uitschrijven en vervolgens videoscheidsrechters aannemen en, indien nodig, opleiden. In Rusland zijn momenteel voor het eerst op een WK videoscheidsrechters actief.

Videoscheids op het WK in Rusland Sport E10