Transnistrië

Moldavië zenuwachtig over Russische troepenverplaatsing in afvallige regio

Afvallige regio
Afvallige regio

Moldavië is bezorgd over de verplaatsing van Russische troepen in Transnistrië, de regio die zich begin jaren 90 met hulp van Rusland eenzijdig afscheidde van het Oost-Europese landje. Volgens de regering in Chisinau zou de verplaatsing van zo’n 40 trucks en andere legervoertuigen met Russische nummerplaten ingaan tegen lopende afspraken. Een filmpje van de colonne verscheen woensdag online. De separatistische regering in Transnistrië ontkent iets met de kwestie te maken te hebben.

Donderdag verzocht Moldavië de VN opnieuw te kijken naar een resolutie die Rusland oproept te voldoen aan een oude belofte om de troepen in Transnistrië terug te trekken. Het gebied aan de oever van de Dnjestr is sinds de afscheiding grotendeels op Russische steun aangewezen. Er is ook een door Moldavië betwiste vredesmacht actief. De pro-Russische president van Moldavië, Igor Dodon, nam afstand van de oproep van zijn regering, die hij een „goedkope pr-strategie met hulp van buitenlandse beschermers” noemde in aanloop naar de parlementsverkiezingen van komende herfst.

In Chisinau demonstreerden deze week burgers nadat een rechtbank de verkiezing van de pro-Europese kandidaat Andrei Natase tot burgemeester ongeldig verklaarde. Natase leidde in 2015 anticorruptieprotesten. Hij noemde de beslissing politiek gemotiveerd.