Opinie

Seksisme - seksrel: 0-1

Je zou denken dat Duitsland, dat na verlies van Mexico moet winnen van Zweden zaterdag, grotere problemen heeft. Maar het voetbalnieuws bij de regerend wereldkampioen wordt beheerst door een vrouw.

De kwestie is niet wie de mooiste spelersvrouw heeft, en ook is er geen schandaal met een zwembad of minderjarige. De controverse betreft ZDF-commentator Claudia Neumann.

De #ophef gaat om een paar toetsenbordridders die zeuren over haar stem of schrijven dat ze de gang moet dweilen. Maar het seksisme waar zij mee te maken heeft, blijkt zich uit te strekken tot de hoogste regionen van het Duitse voetbal. Toen ze trainer Jürgen Klopp eens kritisch interviewde, vond hij het nodig te becommentariëren hoe zij erbij zat. Zoals Pim Fortuyn een journaliste toebeet dat ze moest gaan koken.

De Bundesliga heeft ook een vrouwelijke scheidsrechter, Bibiana Steinhaus, die in NRC eens vertelde hoe Pep Guardiola het nodig vond haar aan te raken, Franck Ribéry maakte tijdens een wedstrijd haar veter los. En dan te bedenken dat Duitsland met een vrouwelijke commentator en topscheids lichtjaren op ons voorloopt.

De Duitsers wens je intussen een seksrel toe, want een orgie met prostituees beheerst het WK-nieuws in Mexico. En dat wint wel

, politiek redacteur, schrijft tijdens het WK voetbal een wisselcolumn met Arjen Fortuin