Opinie

O Thor, verlos ons van IJsland

Ik had het al een tijdje helemaal gehad met IJsland. Ja, inderdaad, met IJsland – het kleinste land van dit WK met die opgewekte supporters, die ongebreidelde werklust, die sportiviteit en die geweldige wijze waarop ze kunstgrashallen maken om in de ijswinter te kunnen voetballen.

De coach is tandarts, is dat niet sympathiek? Nou, ik ga liever anderhalf uur naar de tandarts dan dat ik IJsland zie voetballen: dat geren, dat geduw, dat gebeuk, dat vreselijk gedisciplineerde en georganiseerde verdedigen. Dat idiote geklap van de fans.

IJsland is bijna net zo erg als het afschuwelijke Noorse elftal een paar jaar geleden met die coach die alles op de computer uitrekende. Modern, maar modern is stom.

Als ze verdedigen is het al niet om aan te zien, maar bewaar me het moment waarop ze als een horde opgevoerde sneeuwschuivers ineens gaan aanvallen en het strafschopgebied van de tegenstander binnenrollen voor wéér een hoge bal. Pijn aan de ogen.

Dus knielde ik vrijdag om zes uur naar het noorden en sprak ik mijn gebed uit: „O Thor, verlos ons van dat team. Verlos ons van Árnason, Gíslason, Betonison, Langebalison, Ingooiison, Wegkoppison, Penaltystoppison en zelfs van Ikkaneigenlijkbestvoetballison-Sigurdsson.”

En dan zeggen ze dat columnisten geen invloed hebben.

schrijft tijdens het WK voetbal een wisselcolumn met Emilie van Outeren