Milieuvervuiling

Planbureau: uitstoot schadelijke stoffen kost economie 31 miljard

De uitstoot van schadelijke stoffen in Nederland kost 31 miljard euro per jaar. Dat is 4,5 procent van het bruto binnenlands product. Dat blijkt uit een vrijdag door het Planbureau voor de Leefomgeving gepubliceerde studie van de totale monetaire waarde van de milieuschade in 2015. „Ondanks vijftig jaar milieubeleid heeft Nederland nog steeds een hardnekkig milieuprobleem”, schrijft het planbureau. Economische schade wordt bijvoorbeeld geleden door opwarming van de aarde, gezondheidsschade en verlies van biodiversiteit. Het planbureau spreekt van „een direct welvaartsverlies voor de huidige generatie”. Broeikasgassen en luchtverontreinigende stoffen zijn goed voor 98 procent van de schade. Verkeer en vervoer zijn de grootste bron hiervan. (NRC)