Migratietop

Kamer achter plan-Tusk over opvang buiten EU

In Brussel wordt het zondag vast en zeker „lastig”, denkt premier Mark Rutte (VVD). Europese leiders komen daar bij elkaar voor een spoedoverleg over migratie, ondertussen stuurt Italië boten met vluchtelingen weg en speelt zich in Duitsland een regeringscrisis af over migratie. In Den Haag had Rutte het donderdagavond helemaal niet lastig. Een flinke meerderheid in de Tweede Kamer heeft vooralsnog geen groot probleem met het idee waar EU-voorzitter Donald Tusk deze week mee kwam: boten met vluchtelingen naar havens buiten de EU brengen. Daar zou dan worden beoordeeld of ze om economische redenen op weg zijn gegaan of omdat ze echt gevaar lopen.

Kamerlid Bram van Ojik (GroenLinks) noemde het „pijnlijk” dat hij alleen leek te staan. Hoe wenselijk was het, vroeg hij aan Rutte en staatssecretaris Mark Harbers (Asiel, VVD), over die opvang buiten de EU afspraken te maken met landen die zelf „kwetsbaar” zijn en „instabiel”? Paste het wel in de internationale verdragen? En welke landen had de EU op het oog? In elk geval landen in Noord-Afrika. Joël Voordewind (ChristenUnie) zei zich zorgen te maken over ándere landen die worden genoemd, zoals Albanië en Kosovo. Om daar te komen moeten de boten over zee – en maak je dan, vroeg hij, wel een eind aan de handel van de mensensmokkelaars? Rutte zei niet om welke landen het ging. Hij zei alleen dat er „achter de schermen” nu overleg is met landen.

In het debat werd fel gereageerd op een uitspraak van Thierry Baudet (FvD). Als andere landen de boot uit Italië hadden tegengehouden, zei hij, dan was die „ofwel gezonken ofwel teruggegaan”. „Maar dan waren die mensen in elk geval niet in Europa aan land gekomen.”