Lekker buiten eten in de zon

Zonnebrand De zomer staat op uitbreken, en ook in Amsterdam kun je daar voluit van genieten. Op deze terassen vind je ’s middags en in de vooravond zon én is het eten en drinken goed.

Restaurant Dijks, Kanaaldijk 119, Watergang
Restaurant Dijks, Kanaaldijk 119, Watergang Foto Olivier Middendorp

1. Ron Gastrobar Indonesia

Foto Olivier Middendorp

Amstelzijde 51, Ouderkerk aan de Amstel

Een van de geslaagde gastrobars van Ron Blaauw, pal aan de Amstel, de goudkust van Ouderkerk. Gewoon goed Indisch eten – de keuken wordt aangestuurd door de Javaan Agus Hermawan – maar dan in een modern jasje met verfijndere opmaak, wat kleinere hapjes; meer van nu. Met heerlijke saté en, ja ja: de rijsttafel (35,- p.p.). Het terras is pal aan het water, reserveren noodzakelijk.

2. Dakterras hotel W, met zwembad

Dalterras Hotel W. Foto Olivier Middendorp

Spuistraat 175

Double bill, want op de zesde verdieping van dit luxe hotel kun je een ladysteak verorberen (vanaf 38,- zonder bijgerechten) op het terras van grillrestaurant Mr Porter en op dezelfde verdieping loungen, cocktails drinken én zwemmen. Één bezoek, twee views, en Amsterdam ligt aan je voeten. Bij slecht weer kun je ook altijd op het toilet gaan zitten: dat is uitgeroepen tot het mooiste van Nederland.

3. Il Pecorino

Il Pecorino. Foto Olivier Middendorp

Van der Pekplein 11

Ooit een klein, fijn eetzaakje, een Geheimtipp, nu een heus bedrijf met een gigantisch terras vol in de zon op een hippe plek, in de Van der Pekbuurt in Noord. Bij Il Pecorino, dat is dus een schapenkaas, eet je vanzelfsprekend Italiaans en ook best lekker Italiaans. Van houtovenpizza’s (vanaf 8,-) tot een heus driegangendiner met primi, secondi en dolci (vanaf 35,-). Wij gaven vorig jaar een 8 en staan daar nog volledig achter.

Rainarai Westergas- fabriek

De zon schijnt overal, niet alleen in onze hoofdstad. Lees hier wat je niet mag missen in Eindhoven, zoals de rooftop van VANE Restaurant & Skybar, en ga in Rotterdam naar pop-up café De Swarte Leeuw - daar zit je nu volop in de zon.

4. Polonceaukade 40

Op de verste plek van het Westergasterrein – dus ook lekker ver weg van de drukte – zit het opmerkelijke nomadische restaurant Rainarai met de Algerijnse chefkok Laurens Med Kalhoud, een even opmerkelijke man die met biologische ingrediënten de sterren van de hemel kookt. Binnen zit je op lage kussens, buiten op stoelen op een mooi en royaal terras. Met bijvoorbeeld een nomadisch mezzemenu van één tot drie gangen (25,- tot 36,-).

5. Thuis aan de Amstel

Korte Ouderkerkerdijk 45

Bij Thuis aan de Amstel in een oude ingenieurswoning van de Zuidergasfabriek voel je je ook echt thuis. Het is er très sympa, de mensen zijn aardig en het terras biedt een van de mooiste uitzichten van de stad, over de Amstel. Je kunt er de hele dag eten en drinken, ’s avonds eenvoudige ‘daghappen’ en er is ook een ruimte voor private dining. Alles verantwoord natuurlijk, dus boerenkaas, biologisch brood en scharrelvlees. De menukaart staat vol hippigheden en er komen grote glazen met bossen munt voorbij, maar een kniesoor die daar op let – zeker bij mooi weer.

6. Het Schoolhuis

Dorpsstraat 13, Holysloot

Ik kan er niks aan doen: ik ben verliefd op de naam Holysloot. En op het dorp zelf. Steek je hoofd even net buiten de stadsgrens en voilà, je komt de meest idyllische dorpjes tegen. Het Schoolhuis zit in een voormalig woonhuis van de dorpsmeester en heeft twee prachtterrassen. Een romantische plek, waar ook veel getrouwd wordt, en waar je lekker kunt lunchen en dineren. De kaart is allesbehalve aanstellerig, met o.a. gele paprikasoep (7,50), een trio van Waterlandse gans (10,50), tajine (18,50) en Zuidfranse vissoep (18,50).

7. Restaurant Dijks

Restaurant Dijks, Kanaaldijk 119, Watergang. Foto Olivier Middendorp

Kanaaldijk 119, Watergang

Dijks in Watergang, 10 kilometer boven Amsterdam, heette eerst Het Dijkhuis en was nooit open als we voor de deur stonden. Inmiddels is het hier verbouwd en ‘opgeluxed’ met houtkachels en een groot terras aan het water. Gek plekje, het pontje naar Landsmeer vaart er en er scheuren jongens in speedboten langs. Op de menukaart mooie spullen (37,50, drie gangen), zoals asperges, kokkels, kreeft, runderlende en serieuze wijnen. Toen wij het terras testten waren de terrasstoelen uit Italië nog onderweg en moesten de parasols nog geïnstalleerd worden – maar ons hoor je niet klagen.

8. Bocador aan de Sloterplas

Foto Olivier Middendorp

Meer en Vaart 195

Een lief kiosk-achtig restaurantje voor lunch en diner aan de Sloterplas. Rondom een terras en dichtbij de aanlegsteiger, dus aanmeren kan ook. De eigenaar, geboren in Tanger, serveert Spaans eten: overdag bocadillos en ’s avonds smeuïge paella, sappige kippetjes van de bbq, gegrilde groenten, albondigas en zarzuela en dat alles voor vriendelijke prijzen. Zo kost een eenpersoons pan paella slechts 13,95 en een royale portie kip 11,95. Let op: er wordt geen alcohol geschonken – vergunningdingetje.

Lees ook: De 10 lekkerste eetterrassen van Amsterdam