Opnieuw: Jos was klaar

Fotograaf en auteur maken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

Foto’s Ad Nuis

Hoogleraar Nederlandse letterkunde Jos Joosten (53, midden) zat mei 1983 samen met schoolvrienden Jan van der Grinten (53, links, advocaat) en Bart Leferink (52, adjunct-hoofdredacteur NOS) voor het Canisius-college in Nijmegen.

„Het was mijn laatste schooldag. Ik moest alleen nog eindexamen doen. Het biertje, gehaald bij de groenteboer om de hoek, deelde ik met Jan en Bart. Zij moesten nog een jaar, zaten in de vijfde. Wij kenden elkaar al lang van de Praatkelder: een leerlingenruimte die wij zelf hadden ingericht. Officieel mocht je er koffie, thee en pennywafels serveren. Maar er gebeurde meer: drinken, beetje blowen, zoenen. Het was laagdrempelig. Bart, serieus hockeyer, werd door ons geplaagd omdat hij vrijdagavond moest trainen. Maar dat was lollig: in de Praatkelder zaten de zogenaamde kakkers en alto’s door elkaar. Onze vriendengroep, zo’n acht man, was hecht: uitgaan naar alternatieve cafés De Mus en De Swing, of samen ergens muziek luisteren. Dat gebeurde vaak bij mij thuis. Mijn ouders waren achtste generatie binnenvaartschippers, die uiteindelijk voor een leven aan de wal hadden gekozen. Volgens Jan en Bart waren zij minder streng. De sfeer op school was relaxed.

Terugkijkend ervoeren wij de overgang van katholiek conservatisme naar progressievere ideeën. Praten over politiek was belangrijk, al was mijn Palestijnse sjaal destijds gewoon mode. Op de button stond ‘De rector is een dikke tomaat’. Die hadden we een jaar eerder in kleine oplage gemaakt. Als eerstejaarsstudent bleef ik naar de Praatkelder gaan. Ook daarna hielden wij contact. Sinds 1995 gaan wij jaarlijks met zes vrienden naar Berlijn. De foto toont onze intieme band. Bart ziet het als een mooi ‘lucky shot’ van vriendschap. Jan spreekt van een ‘fotografisch monument’. In beide gevallen: mooi gezegd.”

Zelf in Opnieuw? Mail naar: opnieuweenfoto@gmail.com. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto opnieuw wordt gemaakt.