Chipfabrikant

Intel-topman Krzanich stapt op vanwege liefdesrelatie

De topman van Intel Brian Krzanich is donderdag opgestapt nadat uit onderzoek was gebleken dat hij een liefdesrelatie had met een personeelslid. Dat is tegen de regels van de Amerikaanse chipfabrikant.

Het bestuur heeft financieel directeur Robert Swan aangesteld als interim-bestuursvoorzitter.

Persbureau Reuters meldde donderdagavond dat Krzanich volgens zijn contract kan rekenen op een vertrekpremie van 38 miljoen dollar als hij vrijwillig ontslag neemt. Intel wilde niet bevestigen dat de ex-topman ook nu recht heeft op die vergoeding.

De 58-jarige Krzanich stond sinds mei 2013 aan het hoofd van het grootste chipconcern ter wereld. Intel behaalde vorig jaar een omzet van 62,8 miljard dollar.

Er wordt in de VS steeds kritischer gekeken naar relaties op de werkvloer. Veel bedrijven verbieden relaties tussen mensen die op ongelijke hoogte in de hiërarchie staan. Verscheidene Amerikaanse topmannen vertrokken recentelijk na beschuldigingen van seksuele intimidatie. Eerder deze maand nam bij modebedrijf Guess mede-oprichter Paul Marciano ontslag. En ook John Lasseter, chef animatie van Walt Disney (en oprichter van Pixar), stapt op omdat hij „misstappen” had begaan met werknemers.