Fraude

Oud-vastgoedmanager moet schade Schiphol vergoeden

Een voormalig vastgoedmanager van Schiphol moet de luchthaven een schadevergoeding betalen. Dat heeft de rechter in Amsterdam donderdag bepaald. Hij diende zeven jaar lang valse facturen in, waarvan het geld in zijn eigen zak verdween via bedrijfjes in handen van hem en zijn vrouw.

De rechter oordeelt dat Frits G. en zijn partner hiermee fout zaten en dus aansprakelijk zijn voor de schade, maar de hoogte van het bedrag moet nog worden vastgesteld. Het stel maakte jarenlang valse facturen op waardoor Schiphol betaalde voor reparaties die in werkelijkheid niet werden uitgevoerd. Ook declareerde het tweetal privékosten zoals uitgaven aan verbouwingen en een TomTom. Een deel van de administratie werd weggewerkt om de fraude te verdoezelen. Schiphol eist ongeveer 264.000 euro aan schade terug.

Het voorval werd een jaar geleden door NRC naar buiten gebracht. Twee rechercheurs ingehuurd door Schiphol en energiebedrijf Engie deden destijds onderzoek naar de fraude. Engie kwam die als eerste op het spoor doordat zich in 2016 een klokkenluider meldde die aankaartte hoe een collega – bijgenaamd ‘de bonnenbaas’ – samen met een manager van Schiphol Real Estate en een onderaannemer met de administratie van de luchthaven en van Engie sjoemelde. (NRC)