Duitse hulporganisatie

Schip dat vaart met Nederlandse vlag botst met Italië over bootmigranten

Een schip van een Duitse hulporganisatie dat met een Nederlandse vlag vaart, de Lifeline, is in conflict gekomen met Italiaanse autoriteiten nadat het bij twee reddingsacties voor de Libische kust 224 bootmigranten heeft opgepikt.

Mede-oprichter Axel Steier vertelde donderdag telefonisch vanuit Dresden dat Rome het schip en migranten niet in een Italiaanse haven wil toelaten. Minister van Binnenlandse Zaken Salvini had eerder op de dag gezegd dat het schip maar naar Nederland moest varen.

Salvini wil schepen van hulporganisaties weren die opgepikte migranten naar Italië willen brengen – de Italiaanse marine en kustwacht hebben onlangs nog wel honderden bootmigranten naar Italië gebracht.

Het schip was vrijdagmorgen bij Malta. Dat heeft eerder een ander schip vol bootmigranten, de Aquarius, geweigerd. De Aquarius mocht toen naar hetSpaanse Valencia. Minister Salvini twitterde vrijdagmorgen dat het schip in beslag moet worden genomen en de bemanning aangehouden.

Lifeline-oprichter Steier vertelde dat het schip, een vissersboot die is omgebouwd tot reddingsschip „met plaats voor honderden mensen”, als pleziervaartuig in Nederland is geregistreerd. „Zo’n vergunning voor een jacht is in Nederland niet moeilijk te krijgen. Ik denk dat dit betekent dat de mensen ook in Nederland asiel zouden kunnen aanvragen.” Een reis over zee naar Nederland is volgens hem onhaalbaar, ook al omdat de opvarenden in de Golf van Biskaye zeker zeeziek zouden worden.

De Nederlandse regering heeft tegenover Rome iedere ‘vlagverantwoordelijkheid’ zoals die voor koopvaardijschepen geldt, afgewezen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie omdat het schip niet staat ingeschreven bij het kadaster. In Rome zei minister Toninelli van Infrastructuur dat de Lifeline daarom als een piratenschip moet worden beschouwd.