Recensie

Recensie

Drie Zweedse nationalisten aan het moorden

De islam neemt Europa over. Zelfs in het gematigde Zweden lopen extremisten rond met die overtuiging. De Zweedse journalist Pascal Engman (1986) gebruikte het gegeven voor een actiethriller met de ironische titel Patriotten.

Zijn boek begint met de moord op een prominente journalist uit Stockholm, een vrouw die regelmatig werd bedreigd omdat ze zich vóór multiculturalisme en tegen extreem-rechts had uitgesproken. Het is het begin van een reeks moorden op journalisten.

Al snel weet de lezer dat oud-marinier Carl de moorden pleegt, samen met twee gelijkgezinden. De drie mannen zien het als hun plicht om te vechten tegen ‘de waanzin waarin politici het land hebben gestort’ door de grenzen open te stellen voor islamitische asielzoekers.

Carl zegt de moorden afschuwelijk te vinden, ‘maar iemand moet het doen’. De drie nationalisten zijn van plan net zo lang door te gaan tot het volk in opstand komt. Maar dat lukt uiteraard niet door alleen journalisten te vermoorden. De revolte hopen ze te bewerkstelligen door een uit Syrië afkomstige taxichauffeur te dwingen tot een ‘islamitische’ bomaanslag.

Al in het begin van het boek maakt Engman duidelijk dat die aanslag, veel later in het boek, zal uitmonden in een bloedbad met 32 doden. Bij de voorbereiding spreekt Carl al verlekkerd over de slachtoffers: ‘Onder de mensen die omkomen zullen verraders zitten: zwijnen die op de huidige regering hebben gestemd, idioten die de kranten lezen, die hun gif hebben geslikt en het verspreiden.’

Patriotten heeft vaart en is overtuigend geschreven. Engman weet spanning te doceren, vervlecht verhaallijnen behendig en schrijft over actuele thema’s. Niet zo verrassend dat in Hollywood wordt gewerkt aan een tv-serie gebaseerd op het boek.

In het boek figureren nogal wat extreme persoonlijkheden. De Syrische taxichauffeur en zijn dochter, die door de ‘patriotten’ wordt ontvoerd, zijn de personages waarmee je je nog het beste kan identificeren. De dochter wijst haar ontvoerders erop dat zij net zo haatdragend zij als moslimterroristen: ‘Jullie zijn elkaars levensadem, elkaars nuttige idioten. En wij, gewone mensen die in vrede willen leven, worden bij die kloteoorlog van jullie betrokken.’